pixel

Christianitter allerede i gang med omdannelse af Pusher Street

Fra idéoplæg til handling på mindre end to måneder — byudvikling kan gå hurtigt, hvis alle ønsker det.

pusher street christiania opgravet

Nogen gange kan det være en enerverende oplevelse at skrive i et magasin om byens udvikling.

Bag alle tastetrykkene ligger også et håb om, at ordene kan være med til at skubbe på en god udvikling af landets hovedstad.

Men ofte går det hele så langsomt, at børnene både er blevet født og er flyttet hjemmefra, inden der blev plantet de par nye træer, som var del af en kommunal foranalyse fra engang for et par årtier siden.

På Christiania arbejder man dog tilsyneladende med andre tiddshorisonter og andre principper for handling.

I hvert fald er det ikke engang to måneder siden, at vi kunne fortælle, at christianitterne var blevet enige om en plan for omdannelsen af berygtede Pusher Street. Og for nylig lød meldingen, at man allerede går i gang med at grave gaden op efter påske.

Indtag!

Indtag!, Aktiver! og Fasthold!

Sådan lyder de tre faser skitseret i Christianitternes oplæg til handling i hash-handlende Pusher Street fra marts, og allerede nu går man altså i gang med at indtage.

Den 6. april holder Christiania 'aktionsdag', hvor man graver hele gaden op med hjælp fra håndværkere — og hvor alle er inviteret til at komme forbi og hjælpe med, og måske tage en brosten med hjem som souvenir.

Det lyder dramatisk, og det er det på sin vis også. Men der er mening med aktionen.

Formålet med opgravningen er ikke mindst at få lagt nye kloak- og vandrør, men ved at gøre det netop nu, får man også i en periode gjort gaden ubrugelig for hashsælgere, og det skal være med til at jage dem på porten permanent.

Der har tidligere været et sted mellem 30 og 40 hashboder på Christiania, og intentionen er, at de nu snart alle forsvinder for altid.

Hurtige penge

Også gode intentioner kræver ofte gode investorer, og tit er det pengene der kommer imellem drømme og virkelighed, når Københavns Rådhus skal udvikle byen.

Men er der både velvillighed og enighed kan tingene rulle usædvanligt hurtigt.

Hashhandelen og de utrygge forhold på Pusher Street har længe fået stat og kommune til at ønske sig, at den lokale pibe får en anden lyd — og også de lokale christianitter har i tiltagende grad ønsket sig hash'en og den medfølgende kriminalitet sendt langt væk til de evige græsmarker.

Den 12. marts afsatte Christiansborg 14,3 millioner kroner til gennemførelse af første del af christianitternes plan for området omkring Pusher Street — betinget af at Københavns Kommune også lagde skattekroner i kassen. Og forleden fulgte kommunen så efter med 15,1 millioner kroner, afsat på årets såkaldt "lille budget", hvor ubrugte midler fra året før parres med nye formål.

Og den 6. april går man altså i gang. Med koordinering, velvilje og fælles front er alle trådene blevet samlet og projektet igangsat inden for 25 dage.

I vores artikel fra februar var vi lidt skeptiske overfor, om christianitternes optimistiske tidsplan ville holde. Men de cirka 850 indbyggere har — med offentlig hjælp — gjort os til skamme, og Pusher Streets nye fremtid starter altså om allerede 14 dages tid.

Om det vil gå ligeså hurtigt, når man kommer til fase to og tre, er dog nok lidt mere tvivlsomt. Hvis hashhandelen først er forsvundet, kan man ikke nødvendigvis forvente samme statslige og kommunale iver og engagement i at finansiere forandringer i fristaden.

Man klan læse meget mere om de nye planer for området her.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Sune Norsker
Sådan! Dejligt at se andet end kommunalt slendrian ❤️

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling