pixel

Fremtiden for Christianias Pusher Street er klar

Ny handelsgade, en åben plads og et udsigtstårn er del af Christianit­ternes plan, der nu skal få hash­handelen væk fra Pusher Street — og der er politisk opbakning.

Pusher Street på Christiania

Hvis der er en gade i København, som alle kender og har en holdning til, så må det være Pusher Street på Christiania. I årevis har den kontroversielle gade for nogen været en stor attraktion — mens den for andre har været en torn i øjet på både 'fristaden' og resten af hovedstaden. 

I mange år holdt christianitterne selv fast i at bevare gaden, som man kender den — med sit umiskendelige miks af murstensbygninger og træmagasiner, der står tilbage fra områdets fortid som kaserne, ofte beklædt med beboernes egne, farverige udsmykninger.

En del af pakken var også de mørke, aflukkede og til tider camouflerede hashboder, der har spillet en hovedrolle i strækningens blakkede ry. Men dem tog man med på Christiania.

De seneste års tiltagende ballade i og omkring Pusher Street har dog langsomt ændret christianitternes holdning, og siden august 2023 har de indgået i en arbejdsgruppe med det formål at lukke for salget af hash i Pusher Street.

I gruppen sidder også Københavns Kommune, Københavns Politi, Social- og Boligstyrelsen samt Justitsministeriet. 

Dét har nu mundet ud i, at Christiania er klar med deres egen visionsplan, der indeholder en række helt konkrete forslag til, hvordan man kan forandre området og skabe nyt indhold i og omkring Pusher Street. 

Og planen har allerede nu politisk støtte.

Ny handelsgade med åbne facader

Første skridt i christianitternes plan er rent fysisk at få afgrænset Pusher Street, der er en del af et langt stykke af ruten fra Christianias hovedindgang ved Prinsessegade ned mod Christianshavns Vold.

Det skal bl.a. ske ved at grave gadens nuværende, blandede brostens- og asfaltbelægning op. Så kan der lægges nye kloakker og vandrør, som efterfølgende bliver dækket til af en ny og mere sammenhængende belægning.

Ved at grave hele gaden op gør man den i en periode også ubrugelig for hashboderne, der vil være nødsaget til at pakke sammen. 

Målet er, at de nuværende boder med fordækte varer ikke vender tilbage, men hvis det står til christianitterne, skal Pusher Street også i fremtiden være en livlig handelsgade — dog nu med salg af andre slags varer. 

De lokale vil således åbne facaderne på gadens nuværende bygninger som Operaen, Stjerneskibet, Woodstock og Hotellet — bygninger som i nogen tilfælde allerede rummer lokale virksomheder, men som generelt er tillukkede ud mod gaden og derfor ikke opleves som en del af den.

Nye, store vinduespartier i bygningerne skal gøre virksomhederne indenfor mere synlige udefra — og åbne op ud mod gaden, så der dannes en mere klassisk handelsgade, som man kender det fra mange andre steder i byen.

Pusher Street skal dog ikke helt miste sine skæve særpræg. Ved alle indgange til gaden skal der etableres porte, der både hjælper til med at afgrænse området, og som byder gæster velkomne på ”fantasifulde” måder. 

Plads skal være samlingspunkt

Mens planens første del har fokus på bedre at definere gaden og få de ubudne gæste væk én gang for alle, så er det med tiden planen, at et stort areal ved siden af Pusher Street skal åbnes langt mere op end i dag, hvor buske og mørke kroge nærmest kalder på lyssky forretninger.

Området mellem Pusher Street, Nemoland og Fredens Ark skal transformeres til et centralt knudepunkt for fremtidens Christiania, hvor der skal være plads til afholdelse af festivaler og andre arrangementer. 

På den nye plads skal der som noget af det første etableres en åben dome, som under den kuppelformede konstruktion er tiltænkt en rolle som samlingssted for bydelen, men som i en indledende periode skal være et iværksætterhus for hele projektet.   

Senere skal kuplen dog flyttes til en anden placering på Christiania. På længere sigt er det nemlig tanken, at bygningen 'Hotellet' — der skiller Pusher Street og den nye plads fra hinanden — skal renoveres og overtage rollen som iværksætter- eller såkaldt konsensushus.

Strukturen og Udsigten

Overfor 'Hotellet' — mellem Fredens Ark og Nemoland — vil den nydannede plads på den anden side blive afgrænset af en gangbro. Den skal være en sammenhængende del af det, som christianitterne i visionsplanen kalder for 'Strukturen'. 

Strukturen skal omkranse og indramme hele det nye område — både den nye pladsdannelse og dagens Pusher Street.

Udover gangbroen og de nye indgangsporte ind til området, kan den bestå af f.eks. udstillings- og opholdsrum, tribuner, atelierer, værksteder og boliger.

Lige omme på den anden side af den nye gangbro kommer man til at finde Udsigten, som er et nyt udsigtstårn formet i en spiral. Her vil man til fods kunne bevæge sig op i den markante konstruktion og fra toppen få en god udsigt udover Christiania og måske også det øvrige Christianshavn og vandet ved Christianshavns Vold.

Forandring starter snart ... eller?

Selvom christianitterne nu er gået med til en delvis normalisering af Christiania, så viser deres tidsplan for byggeriet, at den aktivistiske ånd endnu ikke helt har forladt fristaden. De forskellige faser i byggeprojektet er således opdelt under de BZ-lignende titler: Indtag!, Aktiver! og Fasthold!

Hvis tidsplanen holder, så kan man forvente, at forandringen af Pusher Street tager fart meget snart. Den første fase, hvor gaden graves op og byggeområdet etableres, er nemlig allerede sat til at finde sted til april og maj i år. 

Helt så hurtigt kommer det dog måske ikke til at gå, og ved fremlægningen af deres visioner understreger Christiania, at projektet ikke kan blive til noget uden økonomisk opbakning fra myndighederne.

Umiddelbart lader det dog til, at de kan finde støtte til planen på Københavns Rådhus. I hvert fald skrev overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) den 22. januar i et opslag på Facebook, at christianitternes nye plan betyder, at "enden virkelig ér nær for Pusher Street."

Og allerede ved sidste års budgetforhandlinger på Københavns Rådhus afsatte et politisk flertal to mio. kroner til arbejdet med at udforme en egentlig helhedsplan for Pusher Street i årene 2024-2025 — og til andre tryghedsskabende initiativer i området.

Præcis hvordan området omkring Pusher Street fremover kommer til at tage sig ud ligger dermed endnu ikke helt fast. Men Christianitternes vision vil nu komme til at spille en hovedrolle i den udformning af mere detaljerede planer, som altså allerede er finansieret.

Og det er ikke kun i området omkring Pusher Street, at Christiania står over for forandringer. Lige nu arbejdes der også med en plan for at opføre nye, almene boliger i 'Fristaden'.

Christianias visionsplan er blevet skabt på baggrund af seks bidrag, som er kommet ind igennem en åben idékonkurrence. De forskellige idéer i bidragene er blevet bearbejdet og sammensat til en fælles vision for området.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

niels.kongshaug
Glimrende ide at lave gaden til handelsgade med butikker. Man kunne også bygge nye ildebrandshuse som i Nyhavn. En masse små huse med butikker i hele stuetagen, og lager, kjontor og bopæl ovenpå. Danske kunsthåndværkere kunne få gode butikker derude.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling