pixel

De 5 tårne rejser sig

Efter lang tids stilstand er den fem-tårnede afløser for Scala endelig på vej op af det gabende hul på Axeltorv.

kbh magasin

Et af tidens mest imødesete byggeprojekter i København har fået fut under kedlerne, efter at have stået stille siden sidste sommer. De fem runde tårne på den gamle Scala-grund overfor Tivoli vil snart begynde at skyde i vejret og skal være taget i brug inden 2016 løber ud.

Fakta

AT-2

Et 38.500 m2 stort kompleks på Axeltorv 2, Kbh V.

Bygges som fem sammenkoblede tårnbygninger i syv til 16 etager over jorden og fem etager under jorden.

De nederste etager bliver butikker og caféer, resten kontorer. Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel har på forhånd reserveret 14.000 af de 19.000 m2 kontorareal.

Udtænkt af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Bygherren er Ejendomsselskabet Norden, som er ejet af pensionsselskaberne ATP Ejendomme, PFA Pension og Industriens Pension.

Projektet skal stå klar i efteråret 2016 og har en forventet samlet pris på 1 mia. kroner.

De sammenhængende, sodavandsdåse-formede tårne på Axeltorv er formgivet af de lokale stjernearkitekter Lundgaard & Tranberg og bliver mellem 28 og 61 meter høje – en anelse tættere på himlen end kuplen på Axelborg, men lavere end andre naboer som Arne Jacobsens Royal Hotel og Himmelskibet i Tivoli.

Kort
Axel Towers

Inden i "Scala-dåserne" kommer der kontorer, men bygherren Ejendomsselskabet Norden er forpligtet til skabe byliv med butikker og serveringssteder i tårnenes fælles stueetage, der får en frit tilgængelig byhave på taget i første sals højde.

axeltorv_2_5.jpg

Trykket er taget

De nye planer for den sydlige del af Axeltorv dukkede op i indgangen til 2012, og så gik det hurtigt med at få revet spøgelseshuset Scala ned. I løbet af 2013 blev krateret, hvor den forladte forlystelsesfreak havde stået, bare dybere og dybere, indtil al aktivitet pludselig gik i stå sidst på sommeren. Efterladende en afgrundsdyb udgravning, som forbipasserende københavnere har kunnet beundre og undre sig over i mere end et halvt år.

Stilstanden skyldtes, at det fem etager dybe hul fik så store problemer med grundvandet, at entreprenørmaskiner og hard hats først har kunnet vende tilbage sammen med foråret.

»København er bygget på et kalklag, som kaldes københavnerkalken. Spredt under det lag findes der små og store vandlommer, og der viste sig at ligge én lige under vores hul. For at grundvandet ikke skal stå op som et springvand, når vi borer huller, har byggeriet ligget stille, mens vi sammen med Københavns Kommune har fundet frem til og udført en løsning, der har fjernet trykket,« forklarer projektdirektør Henrik Rossen til Magasinet KBH.

axeltorv_hafnia_2_.jpg

Snup en bid på toppen

De skulpturelle femlinger bliver beklædt med mørkt glas og naturlige materialer, og advokatfirmaet Gorrissen Federspiel har på forhånd reserveret de fleste af etagerne til sit nye domicil. Men udover butikkerne og den hævede have mellem tårnene får den menige københavner også del i både udsigten og den dybe kælder.

Der er nemlig planlagt en bar eller restaurant på 10. etage i den højeste tårn-top med egen elevator fra Jernbanegade. Og tre af de fem underjordiske etager er sat af til parkering, herunder en offentlig cykelkælder med plads til et par hundrede jernheste.

Med i visionen om de fem tårne er også et bredt bælte af grønne træer, der skal plantes hen over Axeltorv. Som en landskabelig hilsen til byens gamle voldanlæg – og for at skabe læ, så vindforholdene ikke forværres på pladsen.

axeltorv_2_1_.jpg

Ikke noget fra Star Wars

Projektet, der skal slette det centralt placerede men tvivlsomme minde efter konkursramte Scala, går indtil videre under den ydmyge arbejdstitel AT-2, opkaldt efter adressen Axeltorv 2.

»Det er jo ikke en Star Wars-film, så det færdige projekt får nok et andet navn end AT-2. Men jeg kan garantere, at stedet ikke kommer til at hedde noget med Scala igen,« smiler Henrik Rossen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling