Drengen med cyklen
DRAMA
Premiere 26. april 2012
Man er aldrig i tvivl om, at det er en Dardenne-film, man ser. Heller ikke denne gang.
Det belgiske brødrepar Jean-Pierre og Luc Dardenne formår stort set hver eneste gang, at kombinere en observerende dokumentarisk stil med store, dramatiske følelser. Som sådan en nærmest umulig kombination, men på en forunderlig måde føles det altid som om, at intet sker i filmene. Indtil alting så pludselig er sket med masser af smerte. Hver eneste gang opstår der et magisk punkt, hvor man pludselig er suget ind i brødrenes film, og ikke helt opdagede, hvordan det lykkedes dem med en ellers lille historie.
På den måde er ’Drengen med cyklen’ overhovedet ikke anderledes end så mange andre fine Dardenne-film som for eksempel ’Barnet’ eller ’Rosetta’. Som altid skjules samfundskritikken ikke.
Vi møder en lille rødhåret umulius af en dreng (Thomas Doret), der er blevet forladt af begge sine forældre, og derfor har kastet sin kærlighed over den cykel, som han har på børnehjemmet.
Som sådan en meget lille historie.
Alligevel formår filmbrødrene at gøre historien intens, og drengens viltre temperament smitter helt ud af lærredet. Han er en plage, men han er også en stakkel, der mest af alt kæmper for at holde fast i livet.
Og han får en hjælpende hånd fra livet, da en ung kvindelige frisør (spillet af Cécile De France, som nogle måske husker fra Clint Eastwoods ’Hereafter’) tager ham til sig og inviterer ham på weekend uden for børnehjemmet. Den unge frisør forsøger og forsøger, at få den lille dreng med cyklen til at blive rettet ind efter samfundets normer.
Men det er svært, når man er vant til at kæmpe mod hele verden og ikke mindst sig selv.
’Drengen med cyklen’ er ikke omstyrtende stor kunst, men den vil enhver af os noget. Den vil fortælle en universel historie, og hvis du vælger at se den, så læg mærke til det allersidste billede, der om noget fortæller os, hvad der vil ske med denne dreng i morgen og om 30 år.
Men kig godt efter, for disse fremragende Dardenne-brødre efterlader meget til det skarpe øje.