pixel

Hændelsen

  • Audrey Diwan
  • premiere 25. maj 2022
  • 5.04

Hændelsen

Fakta

DRAMA

Originaltitel: L’événement

Premiere 25. maj 2022

’Hændelsen’, baseret på Annie Ernaux’ selvbiografiske roman, er en brutal og oprørende historie om en ung piges svære valg og desværre skræmmende aktuel i den nuværende abortdebat, efter det fornyeligt kom frem at et flertal ved Højesteret i USA er klar til at fjerne retten til fri abort. 

I 1960’ernes konservative Frankrig er Anne en ung og dygtig litteraturstuderende med en lovende fremtid for sig. Men da hun opdager at hun er gravid rammes hun af fortvivlelse. Hver dag venter hun på at få sin menstruation, men som dagene går hvor hun må skrive ”intet” i sin dagbog stiger panikken. For ikke alene er abort ulovligt og hun risikere fængsel (det samme gør alle der hjælper hende), men en graviditet (selv med efterfølgende bortadoption) betyder også udelukkelse fra uddannelse og vil knuse alle hendes håb og ambitioner om en karriere som forfatter. Anne er dog ikke i tvivl, og derfor begynder hun en indædt og farlig kamp for at få afbrudt graviditeten.

Man fristes næsten til at kalde ’Hændelsen’ en gyserfilm, for det er uhyggeligt og opslidende, og på grænsen til det kvalmende, når den unge Anne på egen hånd desperat forsøger at komme ud af sin uønskede tilstand, mens hun samtidig må bære samfundets fordømmelse, hvor hun er skyldig i en frygtelig synd med hendes løsslupne livsstil - en fordømmelse mænd på mystisk vis er fritaget for.

Filmens styrke er, at den ikke kun skaber en gruopvækkende rædsel men også en følelsesmæssig forbindelse til sit publikum – ikke mindst takket være en fremragende spillende Anamaria Vartolomei, der er overbevisende i rollen som Anne. Smerten og desperationen aflæses så tydeligt i hendes ansigt, at man næsten selv gennemlever hendes traume. Følelsen forstærkes af filmens kloge opbygning, hvor man i begyndelsen er helt uvidende om at Anne overhovedet har været sammen med en mand, og på den måde efterligner filmen Annes egen følelse af benægtelse over det, der er sket.

Filmen og Ernaux’ bog burde være obligatorisk for alle, for historien er et skrækindjagende eksempel på hvad der sker, hvis lovgivningen fratager kvinder retten til fri abort og de i stedet må risikerer liv og lemmer for deres valg. Instruktør Audrey Diwan får det absolut bedste ud af sine skuespillere og det er en upåklageligt produceret film, som velfortjent vandt hovedprisen ved sidste års filmfestival i Venedig.

Mest læste

seneste
film

Back to Black
3

Sam Taylor-Johnson
Birthday Girl
4.02

Michael Noer
Jeanne du Barry
3

Maïwenn
Past Lives
4.02

Celine Song
Jeg er morderen!
5.04

François Ozon
Håndtering af udøde
4.02

Thea Hvistendahl

seneste
scene

Stolthed og fordom
5.04

Betty Nansen Teatret
Saul
5.04

Operaen
Koreorama nr.01
4.02

Det Kongelige Teater
Askepot - The Musical
3

Tivolis Koncertsal
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling