pixel

Hvor kragerne vender

  • Lisa Jespersen
  • premiere 22. juli 2021
  • 3

Hvor kragerne vender

Fakta

DRAMA

Premiere 22. juli 2021

Det er noget særligt, når en instruktør debuterer med sin første spillefilm. Og hvor ville jeg dog gerne kunne klappe i hænderne og råbe fantastisk. Men Lisa Jespersens ’Hvor kragerne vender’ er desværre en lidt fortærsket historie om den klassiske kamp mellem byen og landet, og om at konfrontere barndommens traumer.

Laura (Roselinde Mynster) kommer fra landet, men har lagt afstand til sine rødder. Hun bor nu i København, har skiftet navn til Irina og har udgivet en kritisk bog om sin (efter hendes mening) forfærdelige barndom. Hendes venner og kæresten Benjamin (Thomas Hwan) er kreative, går op i klimaet og alle de andre rigtige ting man skal gøre. 

Da hendes bror Jannik (Adam Ild Rohweder) skal giftes, tager Laura hjem for at deltage i brylluppet og til hendes store overraskelse og skræk, viser hans kommende brud Cathrine (Anne Sofie Wanstrup) sig at være Lauras plageånd fra skoletiden – noget resten af familien tilsyneladende har fortrængt. Laura er lynhurtig på barrikaderne, men bliver mødt af uforståelighed og irritation, og den gode stemning forsvinder hurtigt. 

Historien er langt fra ny. Pige har det svært og flygter til storbyen, må på et tidspunkt vende tilbage til rødderne, nu med storbynykker. Konflikter opstår fordi ingen kan eller vil huske piges svære tid og efter kulminationen overvinder pige sin modstand og indser at der faktisk også er gode ting ved landet. 

Det kræver noget tyngde at fortælle den slags historier, så vi kan mærke det og bliver berørte. Men det kommer aldrig til at gøre rigtigt ondt her. I stedet er ’Hvor kragerne vender’ blevet en letbenet fortælling, hvor klichéerne står i kø og karaktererne er så karikerede, at man et øjeblik er i tvivl om det i realiteten er en sarkastisk komedie og ikke et mindre lykket drama. 

Heldigvis er der ikke noget at udsætte på skuespilpræstationerne (selv om de ikke har haft meget at arbejde med). Udover de allerede nævnte, gør Bodil Jørgensen sig godt som den underdanige mor, der helst bare vil bevare den gode stemning, Jens Jørn Spottag er mere anonym som faren, mens Jesper Groth er krammesød som Lauras barndomskæreste. 

seneste
film

Challengers
4.02

Luca Guadagnino
Civil War
4.02

Alex Garland
Hammarskjöld
4.02

Per Fly
Abigail
4.02

Matt Bettinell-Olpin, Tyler Gillett
Back to Black
3

Sam Taylor-Johnson
Birthday Girl
4.02

Michael Noer

seneste
scene

The World of John Neumeier
6

Tivolis Koncertsal
Chicago
5.04

Aarhus Teater
Don Juans Inferno
4.02

Det Kongelige Teater
Under dybet
4.02

Operaen
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling