pixel

Jan Gintberg: Det store spørgsmål

  • Falconer Salen
  • 5.04

Fakta

COMEDY SHOW
5.-6. juni + 2. oktober 2015

Falconer Salen

Denne anmeldelse er fra premieren på Bremen 29. januar

Foto: Thomas Fryd

Spørgsmål og svar. Livet byder oftest på mange flere af de første, og de har ikke altid et klart svar. Indimellem vil man måske heller ikke vide svaret, eller er ikke tilfreds med det. Eller måske er spørgsmål bare sjovere?

Jan Gintberg elsker spørgsmål, og hans nye show har masser af dem, store som små. Hans egne, dine og mine, og alle andres. I et par måneder er spørgsmålstegnene væltet ind på Gintbergs website, og der er mildest talt alt mellem himmel og helvede, seriøst og sjovt.

Men Gintberg har ikke tænkt sig at svare på dem, for som han siger: ”Spørgsmål åbner op. Svar lukker ned.” Som eksempel fortæller han, hvordan smartphones kan lukke en ellers spøjs ordveksling og ærgrer sig over, at Moses lavede ti bud i stedet for ti spørgsmål.

Men der er også det med svar, at Gintberg har nået et punkt i livet, som mange vil kunne genkende: ”Jeg ved ingenting. Det finder man ud af, når man får børn.” De kære kan stille de vildeste spørgsmål – om vejret og indvoldsorme – og så tegner de noget, der aldrig, aldrig må vises til andre. Fra profet til Vinterberg-film.

Som altid er det med raffineret tæft og kraftfuld kæft, at Gintberg inkorporerer kendisser, politik og andre aktualiteter i sin imponerende talestrøm. Det er filosofisk med Camus, slimet med Messerschmidt og overraskende med... Justin Bieber. Nogle er en del af den fortræffelige joke over Nietzsches tanker om få store mennesker, og andre popper op helt improviseret.

For det er en markant del af showet: Improvisationen, hvor Gintberg er helt i top. Med voldsjove observationer, der får kneveren til at gå amok i tørstige fisk, flirt på jobbet, ostespisning og F16. Sidstnævnte i samspil med forsvarsminister Nicolaj Wammen på Skype – virkelig sært, men ret originalt.

Denne storform vil naturligt variere fra show til show, hvor publikum byder ind med nye spørgsmål, både mundtligt og skriftligt. Således bliver vi en større del af humoren, hvis vi har noget interessant på hjerte – eller hjerne. For Gintbergs force er, at han er ligeså meget i øjenhøjde som i clinch med os almindelige, og at han bruger sig selv og sine erfaringer til at naile tidsånden.

Hvad er så det store spørgsmål? Det vil blive ved med at forny sig. Denne aften bragede latteren i alle retninger. Hvorfor vikler folk deres kuffert ind i vita wrap? Hvordan stoppede mennesket med at være kannibaler? Om det at ligne nudler på et løbebånd, om sex der lyder som pianoflytning (med bæresele), og Silvan-griller om lesbiske og sæddonorfester. Uforlignelige spas og løjer.

Og ligegyldigt hvem, hvad, hvor og hvorfor så er svaret: Bliv ved med at være nysgerrig. At undres. Og stille spørgsmål – også i jagten på svar. Det er helt sikkert sjovere... det er Jan Gintberg beviset på.

Mest læste

kommentarer

seneste
scene

seneste
film

Little Joe
4.02

Jessica Hausner
Undtagelsen
5.04

Jesper W. Nielsen
Sangklubben
3

Peter Cattaneo
The Kindness of Strangers
4.02

Lone Scherfig