pixel

Soppebassin og forurenings­spisende fliser i Svømmehals­kvarteret

Langelands Plads er vendt tilbage som Danmarks første skybrudsplads.

langelands plads skybrudsplads

Langelands Plads har været lukket et par år, mens den er blevet gravet ud til kommunal parkeringskælder. Måske ikke det mest navnkundige spot i byen, men alle ungerne i Svømmehalskvarteret kender det for et af Frederiksbergs få soppebassiner, som de altså to somre i træk har måttet undvære at dyppe tæerne i.

Kort
Langelands Plads

Nu er arbejdet endelig færdigt og soppebassinet tilbage i en helt ny inkarnation: Et rundt vandspejl på hele 300 kvadratmeter og udstyret med trykknap, som får vandstråler til at springe fra fontænerne.

Soppebassinet spiller hovedrollen på den nye åbne bydelsplads, udformet af tegnestuen Rum til erstatning for den tidligere lidt selvudslettende legeplads lige midt i den frederiksbergske firkant afgrænset af Falkoner Allé, Godthåbsvej, Fasanvej og Nyelandsvej.

Hækken er væk, men de største gamle træer er bevarede og nye plantet. Rundt om bassinet kan man slå sig ned på en lille siddetribune og grønne øer med bænke. Eller indtage boldburet og legelandskabet med rørrutsjebane og sandkasse.

Parkeringsanlæggets trappetårne er beklædt med mørkebrune trælameller, som med tiden vil vokse til med klatreplanter. Om dagen trækker tårnene dagslyset ned til de tre underjordiske etager med plads til 207 biler og seks motorcykler. Om aftenen lyser de op som trælanterner på pladsen.

Danmarks første skybrudsplads

Udover at aflaste gadeparkeringen under jorden og være opholdssted for lokalbefolkningen over jorden, er den nye Langelands Plads også med til at klimasikre kvarteret bedre mod oversvømmelser.

"Danmarks første skybrudsplads" bliver den kaldt, fordi der mellem parkerede biler og soppende børn ligger et forsinkelsesbassin under pladsen, hvor regnvandet opbevares og renses, inden det løber til kloakken.

Fliserne på Langelands Plads er gennemtrængelige, så vandet kan sive ned igennem dem til regnvandsbassinet.

Og som en ekstra bonus tager de særlige No-NOx fliser også kampen op med luftforureningen ved at kunne binde op mod 10 procent af de skadelige kvælstofoxider (NOx) i luften til stenen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi det helst fortsætte. Men vi er et lille foretagende, og der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.