pixel

Love Songs from Copenhagen

  • The Standard
  • 5.04

Fakta

JAZZ SHOW
1. – 30. september 2015

The Standard

Foto: Lara Bisserier

Kærligheden jazzer elegant gennem det stilfulde rum, så det oser af international standard. Men det er dansk, det er efterår, og der er magi i luften! For The Standard i Havnegade hylder hele september de danske sanghits med de mest hjertelige og nostalgiske kvaliteter.

Som ejer – og aftenens pianist – Niels Lan Doky fortæller i sin introduktion, er der et overvældende sangskriverrepertoire at vælge imellem, på både dansk og engelsk. Ganske godt, når nu rygtet vil vide at der allerede er udenlandske forespørgsler på showet.

Denne internationale vinkel spottes indimellem blandt de to håndfulde sange, der jazzes op og ned over knapt halvanden time. Oplagt er Tim Christensens megahit ’Right Next to the Right One’ – som Celine Dion indspillede i 2007 – og man glæder sig over den alternative udgave, både musikalsk og sangmæssigt. Også den store Grand Prix-vinder ’Dansevisen’ får lidt historie med, plus en snurrig kommentar fra sangerinden Malene Mortensen om udligning af hendes egen placering i 2002.

De små introer og kommentarer bidrager til en afslappet stemning, og der kunne sagtens være mere af den slags. Som den fine historie om Scarlett Johansson og en lille dronningesang, om Burhan Gs nationalfølelse, og om hvordan Bent Fabricius-Bjerre kan betegnes som Danmarks Michel Legrand.

Hans bidrag er naturligvis ’Forelsket i København’ – og helt i filmens ånd synges den både på dansk og svensk. En skøn klassiker, der holder evigt både i gammel og ny version (med mindre en vis Medina stønner sig igennem). Hvor denne sang er selvskreven, er andre mere kuriøse valg: Sneakers’ ’Efter festen’ er glimrende, men kan vel ikke betragtes som et stort hit; og ligeledes stikker førnævnte dronningesang ud.

Med bare to instrumenter – Lan Dokys klaver og amerikanske Ira Colemans bas – kan musikken i passager lyde ensformig, men man mærker konstant spilleglæden hos de to musikere, der har kendt hinanden i mange år. De har deres soloer og jams, og man nyder den afslappede coolness i fulde drag.

Og så stråler Malene Mortensen i front. Hendes stemme har udviklet sig fortrinligt de seneste år, og hendes sikkerhed i de høje fraseringer er uforlignelig. Hun bevæger sig fra lyse, positive toner til helt igennem hjerteskærende klang i eksempelvis ’Det er ikke det du siger’. En sang, Malene synes skabt til at synge – helt vidunderligt.

I det hele taget fortolker hun de tre sange, som normalt funkler i Sanne Salomonsens rå stemmepragt, særdeles brillant og rørende. Ikke mindst åbningsnummeret ’Overgi’r mig langsomt’ – som Mads Langer skrev til Sanne ovenpå hendes sygdomsforløb – sætter den øjeblikkeligt høje standard.

Forhåbentlig er det andet hold, der spiller halvdelen af måneden, ligeså velklingende: Danske Thomas Clausen på piano og canadiske Graig Earle på bas samt det nye stortalent, 17-årige Amanda Thomsen på vokal. Med samme repertoire, dog i et andet toneleje, der ligger mere til Amandas stemme. En yngre klang med seje gospelhøjder, som virker mere ukontrollerede end mere erfarne sangerinder.

‘Love Songs from Copenhagen’ er et pragtfuldt koncept, og man kan kun ønske sig, at der bliver flere shows med nye udsøgte sange fra den danske sangboks. Her på The Standard føles det intimt og eksklusivt. Som om man virkelig bliver forkælet. Af skøn musik og gode bobler, men mest af alt kærlighed – om det er lykke eller smerte, så er det rørende og livsbekræftende.

Mest læste

kommentarer

seneste
scene

Hübberiet: Danmark
3

Det Kongelige Teater
Ballet de Luxe
5.04

Det Kongelige Teater
Så længe mit hjerte slår
5.04

Folketeatret
Bonnie & Clyde
4.02

Betty Nansen Teatret
Tosca
4.02

Malmö Opera
6

Skuespilhuset

seneste
film

Aretha Franklin-Amazing Grace
5.04

Sydney Pollack, Alan Elliott
Parasite
5.04

Bong Joon Ho
Psykosia
3

Marie Grathø
Marriage Story
5.04

Noah Baumbach