pixel

'Udsigtens' knæk fyldes ud med nyt byggeri

To nye byggerier på Margretheholm bliver nabo til Amager Bakke og landets længste boligblok.

margretheholm nybyggeri

Derude hvor Christianshavns Vold slutter, og Refshaleøen så småt begynder, finder man Margretheholm.

Som resten af Holmen har det gamle militærområde undergået en forvandling de senere år.

I dag huser det landets længste boligblok — den otte etager høje og mere end en halv kilometer lange Udsigten — samt den istandsatte vandflyverhangar fra 1921, som i dag rummer kontorer. 

Mens kvarteret de senere år har fået fritidsvenlige naboer som det nye Noma og skiløjpen på Amager Bakke, ser der nu igen ud ud til at være nybyggeri på vej på selve Margretheholm.

Helt tæt op ad Udsigten ønsker Københavns Kommune nemlig nu at opføre en ny daginstitution, et botilbud til unge med autisme og et nyt fælleshus til rækkehusene i området. 

Arkitektonisk lavmælt

Der er tale om to seperate byggegrunde, som begge er kommunalt ejede, og som for tiden bruges som parkeringspladser af områdets beboere. 

Mens daginstitutionen og fælleshuset vil blive opført som ét samlet byggeri, får det planlagte botilbud med 30 boligenheder sin egen grund lidt længere mod nord.

Begge ligger sig ind i de 'knæk', som der er på det lange boligbyggeri. 

Arkitektonisk bliver der ikke tale om de store armbevægelser, vil de fleste nok være enige om.

De to nye bygninger fletter sig ind i områdets eksisterende, modernistiske udtryk med diskrete, historiske vink til de gamle værftshaller, Holmen er kendt for.

Det tre-etagers botilbud får en lys metalfacade som reference til den store nabobygning, mens det kommende kvarterhus og børnehave får et lidt mere markant udtryk med sin beklædning af røde metal-lameller.

Begge huse får udendørs byrum, der dog for daginstitutionens vedkommende vil kræve en dispensation fra Naturbeskyttelsesloven. Dét skyldes, at der løber en særlig fortidsminde-beskyttelseslinje langs Christianshavns Vold.

Først med en dispensation vil det blive muligt at opføre en planlagt terasse og et regnvandsbed for den kommende daginstitution. 

De københavnske politikere skal på et snarligt møde tage stilling til projektet.

Hvis det — som forventet — bliver godkendt og indskrevet i lokalplanen for området, regner Københavns Kommune med, at de nye bygninger kan tages i brug i 2024. 

Begge huse er tegnet af Rørbæk og Møller Arkitekter. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling