pixel

The Miseducation of Cameron Post

  • Desiree Akhavan
  • premiere 28. februar 2019
  • 5.04

The Miseducation of Cameron Post

Fakta

DRAMA

Premiere 28. februar 2019

Det her kunne i princippet lige så godt have været en dokumentarfilm, for teorien om at homoseksualitet er en sygdom, som kan kureres – hvad enten det er med bøn, psykoterapi eller andre lige så beviseligt ineffektive metoder – har stadig tilhængere den dag i dag. En af de mest højt profilerede af slagsen er USA's nuværende vicepræsident. Så selv om det er POTUS, der løber med det meste af pressens opmærksomhed, er Trump altså ikke den eneste, der har taget heftigt for sig af vanvidseliksiren.

Cameron (en glimrende Chloë Grace Moretz) bliver taget på fersk gerning i at kysse en anden pige. Og da dette er 1993 i en by, hvor bibelstudier er en fast bestanddel af enhver gudfrygtig teenagers liv, er næste skridt en øjeblikkelig afskibning til en institution langt pokker i vold ude på landet, hvor man kan blive rask. Anført af Pastor Rick - selv eks-bøsse og nu i et forhold med en af de øvrige lærere - skal Cameron som ny discipel i Guds Løfte (ja, det kalder de sig) lære, hvorfor hun lider af SSA (same sex attraction) og hvordan hun kan blive normal.  

Det er denne nye hverdag, som Cameron skal lære at navigere i, og som bliver skildret med indføling og humor (sidstnævnte dog i små, nøje afmålte doser). Hymnastik er et af disse indslag – man tror næppe det er muligt at finde et Jane Fonda-agtigt træningsprogram i tv til tonerne af sange, der priser Gud. Men måske er det bare mig, der er naiv, for selvfølgelig eksisterer det, også selv om filmen har opfundet lige præcis det her eksempel til lejligheden. 

Dette er en langsom, karakterdrevet film, hvor Pastor Ricks (John Gallagher Jr.) intentioner virker velmente, mens hans søster Dr. Lydia Marsh (Jennifer Ehle) minder en anelse om en light version af Nurse Ratched fra ’Gøgereden’. Og hvor det psykiske pres, disciplene er under, bliver stadigt mere belastende for alle, også for Cameron, der ellers indledningsvis virkelig forsøger at tilpasse sig den nye virkelighed. Det skildres utroligt fint, hvad det gør ved ellers velfungerende unge mennesker, når presset ved at skulle undertrykke en uhyre væsentlig del af sig selv bliver for stort.  

’The Miseducation of Cameron Post’ vandt velfortjent hovedprisen på Sundance Filmfestival i 2018, med bid, masser på hjerte og en (desværre) skræmmende aktualitet. Et velspillet coming-of-age drama om kønsidentitet og venskab og med et budskab, som vicepræsident Mike Pence ikke bryder sig om. Bedre anbefaling findes ikke. 

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Forført
4.02

Safy Nebbou
Vores mand i Amerika
4.02

Christina Rosendahl
Proxima
3

Alice Winocour
Little Joe
4.02

Jessica Hausner
Undtagelsen
5.04

Jesper W. Nielsen
Sangklubben
3

Peter Cattaneo

seneste
scene

Reflections on Bowie
5.04

Prøvehallen
Time Travel Tours
3

Liminal
Askepot
4.02

Pantomimeteatret, Tivoli
Mutter Courage og hendes børn
4.02

Skuespilhuset