pixel

The Personal History of David Copperfield

  • Armando Iannucci
  • premiere 10. september 2020
  • 4.02

The Personal History of David Copperfield

Fakta

KOMEDIEDRAMA

Premiere 10. september 2020

Den skotske instruktør Armando Iannucci har lavet en vidunderligt underholdende filmatisering af Charles Dickens’ selvbiografiske dannelsesroman ’David Copperfield’ fra 1850. En eventyrlig og surrealistisk odyssé fyldt med visuelle lækkerier og fremragende skuespilpræstationer ført an af Dev Patel – og desuden en forfriskende farveblindhed i castet, der giver en snert af finurlighed.

I den første scene står David Copperfield i et fyldt teater for at fortælle sin livshistorie (ligesom Dickens selv gjorde), og inden han bogstaveligt talt træder ind i sin fortid proklamerer han: “Whether I shall turn out to be the hero of my own life, or whether that station will be held by anybody else, these pages must show.” 

Gennem håndskrevne kapiteloverskrifter fører han os igennem de store begivenheder i sit tidlige liv i et levende landskab af hukommelse og fantasi. Fra en meget ung alder skriver han tanker og oplevelser ned, og han påtager sig personlighedstræk fra alle han møder i sin søgen efter sin egen identitet og retten til sit eget navn. 

Fra den faderløse, men lykkelige, tidlige barndom hos moren og den kærlige barneplejersken Peggotty til de hårde år da stedfaren Mr. Murdstore og dennes kolde søster Jane træder ind i hans liv. Hans elskede mor dør alt for ung, og selv slider og slæber han på stedfarens flaskefabrik, mens han bor hos Mr. Micawber (fremragende spillet af Peter Capaldi) – en evigt gældstynget mand, som dog forbliver naiv optimist og overbevist om at ”noget vil dukke op”. 

Vores unge helt løber væk for at redde sig selv og lander hos sin excentriske tante Betsey Trotwood (Tilda Swinton) og dennes venlige, men psykisk ustabile fætter Mr. Dick (charmerende spillet af Hugh Laurie). Det bliver et vendepunkt for den unge Copperfield, som finder en slags sjæleven i Mr. Dick, der også skriver alle sine mange tanker ned. For David bliver den evige indsamling af minder starten på noget altafgørende, da han med tiden opdager, at de valg han ikke fik lov at tage i livet, kan han tage på papiret. 

Vi svæver igennem de klassiske Dickens-temaer med børnemishandling, social status, voldsom grådighed og personlig tragedie, og selv om manuskriptforfatteren og instruktøren holder romanen ud i strakt arm, er det disse afvigelser fra bogen, der gør filmen til en uventet fornøjelse. Der er masser af humor og glimt i øjet samt en herlig energi, her hvor David Copperfield bliver mere og mere helten i sin egen historie. Det er ganske enkelt uimodståeligt.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Billie
4.02

James Erskine
De Gaulle
5.04

Gabriel Le Bomin
Hvor kragerne vender
3

Lisa Jespersen
Black Widow
4.02

Cate Shortland
Den gode spion
4.02

Dominic Cooke
Smagen af sult
4.02

Christoffer Boe

seneste
scene

Frk.Julie
4.02

Bellevue Teatret
American Idiot-ØG
5.04

Østre Gasværk
7Senses
5.04

Glassalen
Re(w)rite
3

Cantabile 2
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling