Reality

  • Matteo Garrone
  • 4.02

Fakta

KOMEDIEDRAMA
Premiere 13. juni 2013

Hvis den italienske mesterinstruktør Fellini skulle iscenesætte et reality show i dag, så ville det garanteret glimre af pomp og pragt som åbningsscenen i ’Reality’. En lidt spøjs, men skøn reference af Matteo Garrone, der zoomer ind på la dolce vita i reality-showets spotlys.

Det overdådige scenarie af et bryllup er både kønt og kitsch. Fra guldkaret og fontænepool til disco-drag-dans og helikoptervisit af reality-stjernen Enzo. Han opfordrer folk til at tro på deres drømme, og fiskehandleren Luciano bliver inspireret.

Målet er ’Big Brother’ - godt gejlet op af familie, venner og kunder. Efter auditions bliver Luciano aldeles berømmelsesforhippet. Han er overbevist om, at tv-agenter overvåger ham, og stræber fanatisk efter at skabe en ægte tv-personality.

Ægte er ikke optimalt i reality-sammenhæng, for så bliver manipulationen for grov. Hvilket er en af Garrones pointer, men den drukner i Lucianos luftkasteller af selvværd. Fantasien er svær at få styr på: Er det drømmen om at kunne skabe sit eget luksusliv, eller bekræftelsen i at andre følger ens liv?

Vi har selv hypet reality-mareridtet ind i vores liv, signalerer Garrone, men ignorerer den store mediemanipulation.

En spiddende satire og et herligt hyperrealistisk persongalleri udgør hjertet i denne Grand Prix-vinder fra sidste års Cannes-festival. Trods en del forudsigelighed omkring reality-konceptet fænger Lucianos feberdrøm med en eminent paranoia. Overvågning er jo essensen af reality-tv, og med ’Big Brother’-rammen skaber Garrone associationer til andre omnipotente brødre: Fra George Orwells ’1984’ til den almægtige i Himlen.

Når ‘Reality’ slutter med et megazoom ud i universet, føler man sig godt underholdt, men også lidt understimuleret. Særligt med tanke på den festlige felliniske start. Og sådan er det vel med diverse reality-programmer: Overfladisk lir.

Men Garrone pirrer vores nysgerrighed i slutsekvensen, og vi funderer over Lucianos skæbne. En følelse, der sjældent indtræffer med reality-tv.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Dogman
4.02
Matteo Garrone
The Miseducation of Cameron Post
5.04
Desiree Akhavan
Green Book
4.02
Peter Farrelly
Kapernaum
4.02
Nadine Labaki
Ben is back
4.02
Peter Hedges
Vice
5.04
Adam McKay

seneste
scene

4.02
Den Jyske Opera
Askepot
3
Det Kongelige Teater
I et forhold med Sort Samvittighed
4.02
Betty Nansen Teatret
Frøken Julie
3
Skuespilhuset
close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.