pixel

Snydeskovtur på Enghave Plads

En lille ny byskov hjælper dig med at ignorere, at metrobyggeriet har stjålet en af Vesterbros yndlingspladser.

enghave skov

Fakta

Enghave Skov - Plads til træer

En byrumsinstallation på Enghave Plads, hvor der bygges metrostation frem til 2019.

Skabt af Kristian Skaarup fra ØsterGro i samarbejde med Snedkeriet Zelephant, billedkunstneren Jacoba Niepoort og landskabsarkitekterne Sofie Brincker og Cathrine Juhl Jensen.

Støttet af Områdefornyelsen Vesterbro og Metroselskabet.

De syv træer plejes af Settlementets brugere frem til pladsen står færdig. Herefter doneres træerne til gårde eller andre byrum på Vesterbro.

Når efterårssolen står højt, er en tur i skoven oplagt. Og midt på Vesterbro er der ikke længere så langt til fornemmelsen af blå himmel og rødbrune blade, efter at et hjørne af metroens byggerod på Enghave Plads har fået nye træer.

Ok, skov er måske så meget sagt. Ved første øjekast nærmere nogle høje grene plantet i nogle trækasser. Men terrasse-installationen med syv små integrerede træer pynter på hjørnet ved kaffebaren, hvor det eneste grønne tilbage ellers er det byggehegn, der har opslugt pladsen. Og træder man nærmere under træernes blade, bliver man pludselig omringet af stemningen fra en hyggelig lun dag på en Enghave Plads helt fri for indhegninger.

Bag de spæde stammer har kunstneren Jacoba Nieport nemlig malet et trompe l'œil, der bedrager øjet med udsigten til en blanding af gamle minder og nye elementer på pladsen. Springvandet med drengebarnet er tilbage i centrum, men rundt om det sidder afslappede vesterbroere på en ny lang og rød bænk, og en mand med indkøbspose er på vej hen mod noget, der ligner en elevator.

Tilbage i virkeligheden går to mænd hen over brostenene, stopper op og kigger nysgerrigt. ”Er det mon sådan, pladsen kommer til at se ud?” spørger den ene den anden, der trækker let på skuldrene. Men ja, det lige det kunstneren har malet: Enghave Plads som den en dag vil stå, når byggeriet er overstået.

Vild pære og blodbøg

En kvinde med to små piger har sat sig på planketerrassen, der udgør små plateauer i forskellige niveauer. Pigerne leger fangeleg i den lille skov, der selvom den ikke er fuld af dyr og muld, indbyder til at gå på opdagelse. Eller bare en stille stund til at nyde solstråler og en kop kaffe, mens lydene fra skramlende cykler og stemmer udenfor kaffebaren blandes med børnelatter og plasken fra springvandet på maleriet.

For hov, pludselig har illusionen om pladsens fremtid omfavnet os og er gået i ét med nutiden, så vi ikke længere adskiller de malede og de virkelige træer. Der er blodbøg, tretorn, japansk kirsebær, elletræ, vild pære og skovfyr i plantekasserne. Men man får næsten lyst til at lede efter de kastanjer, der ligger i enhver anden skov på dette tidspunkt af året.

Den ser måske ikke ud af meget, skoven på Enghave Plads. Men for de modtagelige er den et lille fristed midt i byggerod og trafik, hvor himlen altid er blå og omgivelserne altid er grønne.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling