pixel

Skolen er en middelalderby

Ørestad har fået sin egen folkeskole, og den minder om noget fra Toscanas bjergegne.

kbh magasin

Der ser fladt ud i Ørestad, til trods for de mange blokke, der skyder i vejret. Men med Ørestad Skole er det som om, at jorden ikke længere er flad, men faktisk hæver sig som en bakke under bygningen.

Kort
Ørestad Skole

Det er selvfølgelig et synsbedrag, men Ørestads nye folkeskole er inspireret af den toscanske middelalderby Barga, der former og tilpasser sig efter den bakkede og klipperige natur til et æstetisk billede af forskudte huse, terrasser, plateauer og hængende haver.

Tegnet af KHR Arkitekter, er skolen slet ikke så langt fra dette billede, når man næsten som en turist bliver forlystet på opdagelse i bygningens mange finurlige skævheder og detaljer. Den er nemlig slet ikke kun for eleverne, men flyder sammen med byen og inviterer op og ind ad trapper på hver side af bygningen.

oerestad_skole_4.jpg

Fakta

Ørestad Skole og Folkebibliotek

14.500 m2 fordelt på otte etager. Bygget af Københavns Kommune og tegnet af KHR Arkitekter.

Der er plads til godt 750 elever, fordelt på tre spor fra 0.-9. klasse.

Ørestad Skole er profilskole med vægt på det virtuelle og æstetiske, den første af sin slags herhjemme.

Bygningen huser udover folkeskolen og folkebiblioteket en fritidsklub, et sundhedscenter og et pædagogisk center.

Biblioteket indvies i slutningen af maj.

Legeplads i højden

Oppe for enden af trapperne ligger en mindre legeplads. Her er den bløde asfalt beplantet med legestativer og store runde gynger. Pladsen ligger højt og flot, og kigger du herfra videre op ad bygningen, ser du de hvide rækværk fra de mange tagterrasser. Mange er dem er let beplantet og de er alle forskudt i forhold til hinanden, både i højde og dybde.

Var det oftere lidt varmere herhjemme, kunne synet af de hvide terrasser og de sandfarvede sten narre en til at tro, at man ren faktisk var i Toscana. I stedet kan du også skue rundt i Københavns vokseværk, med Fields på den ene side og Ørestad Gymnasium på den anden.

oerestad_skole_1.jpgoerestadskole_3.jpg

Bibliotek i bunden

En stor svingdør bag legepladsen leder ind til selve skolen, der indvendigt er bygget op omkring et stort fællesareal i midten. En trappe binder etagerne sammen og forbinder skolen med det nye Ørestad Bibliotek i stuetagen. På begge sider af gangen er der vinduer ind til de mange klasseværelser, der med kig både ind til fællesarealerne og ud til Ørestad er meget lyse og giver skolen et gennemgående præg af transparens.

Her minder virkelig om gaden i en landsby med en sammensætning af gang og rum, der er uforudsigelig i form og størrelse, og åbner og lukker sig omkring pladser og gyder. De forskellige højder, karnapper og andre udsigtspunkter gør det i det hele taget muligt at overskue meget af skolen, samtidig med, at eleverne også kan finde smutveje og gemmesteder.

oerestad_skole_5.jpg

Æstetisk læringsmiljø

Skolens indretning er lys, enkel og minimalistisk. De mange linjer, der på alle ledder og kanter skaber bygningen, brydes af de røde og gule cirkelformere loftslamper, der er installeret over det hele og tilfører en let lystig atmosfære.

Ørestad Skole skal som profilskole lægge vægt på det æstetiske i sin undervisning, og det må det formorienterede læringsmiljø, både ude og inde, siges at være den ideelle ramme om.

oerestad_skole_2.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum