pixel

Plads til Anker Jørgensen i Sydhavnen

Statsministeren fra Borgbjergsvej lægger navn til en plads ved Borgbjergsvej – og en statue kan snart følge efter.

den røde plads sydhavn

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er stadig den københavnske sydhavns mest navnkundige beboer gennem tiden. I begge sine perioder som regeringsleder, 1972-1973 og 1975-1982, blev socialdemokraten boende på 3. sal i boligkarréen på Borgbjergsvej i arbejderkvarteret, hvilket om noget var med til at cementere hans image som en mand af folket.

At han nu får opkaldt en plads efter sig i Kbh SV er derfor også en af mest oplagte vejnavnenyheder i byen, siden Rådhuspladsen blev døbt.

Kort
Anker Jørgensens Plads

Anker Jørgensens Plads kommer endda ved Borgbjergsvej, nærmere bestemt hvor den møder Gustav Bangs Gade i en hidtil navnløs pladsdannelse belagt med røde teglsten i sildebensmønster.

Den røde plads ligger halvvejs mellem Sydhavnsgade og Mozarts Plads midt i de såkaldte Frederiksholm-karréer, hvor mange af gaderne i forvejen har navne efter politiske personligheder fra arbejderbevægelsen – foruden (Frederik) Borgbjergsvej og Gustav Bangs Vej blandt andet også Louis Pios Gade, Peter Sabroes Gade og Borgmester Christiansens Gade, hvor Anker Jørgensen ligeledes har boet.

På pladsen ligger Kvartershuset, som er de omkringliggende boligafdelingers aktive beboerhus. Og netop Kvartershuset har sammen med LO Hovedstaden startet en indsamling til en statue af Anker Jørgensen. Den skal i så fald udføres af Nana Drewes Brøndum og stå ved Kvartershusets nyrenoverede gavl og adgangstrappe – halvdelen af de ønskede 700.000 kroner er allerede indsamlet, interesserede kan spytte i kassen her.

Anker Jørgensen døde 93 år gammel i marts 2016. Vejnavnenævnet i Københavns Kommune opkalder kun efter personer, der har været afdøde i mindst et år, og har indstillet Anker Jørgensens Plads i Sydhavn til at blive officiel pr. 1. oktober 2017.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Testkørsler er i gang, og der er ikke længe til åbningen af metroens næste udvidelse — med et nyt koncept for stationsdesign.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling