Man danser da i krematorier
Det kuppelformede kapel og krematorium på Bispebjergs top er omdannet til moderne dans.
Dansekapellet
Det tidligere kapel og krematorium fungerer nu som kulturhus under Københavns Kommune.
Det huser blandt andet Uppercut Danseteater, der med projektet 'Dans i Nordvest' engagerer børn og unge med dansen som social og personlig løftestang.
Ombygningen er tegnet af Domus Arkitekter og finansieret med 39 mio. kroner fra Københavns Kommune, Nordea-fonden samt Lokale- og Anlægsfonden.
Den oprindelige del af kapellet med kuppelbygningen og de to små to-etagers sidefløje er opført i 1908 med Holger Jacobsen som arkitekt.
Fra de dødes dystre hus til livlige dansesale – det gamle nedlagte kapel og krematorium ved Bispebjerg Kirkegård er blevet til Dansekapellet, byens nye danse- og bevægelseshus. Her myldrer det nu med børn, der skal undervises, og publikummer, der skal underholdes.
Men før danserne kunne rykke ind under den karakteristiske kapelkuppel på landets ældste krematoriebygning, har det været en udfordrende opgave at gøre omgivelserne attraktive med passende respekt for fortiden.
”Da vi første gang kom ind i kapellet var der ret dystert og makabert. Der var krematorieovne, kisteelevatorer og kølerum til lig. Men det er smukke rum med kraftfulde konstruktioner, hvælvede lofter og tykke ydervægge og fine gulve – den karakter ville vi bevare i rummene,” fortæller Martin Andersson fra Domus Arkitekter, der har pustet nyt liv i de smukke, men nedslidte bygninger, der havde stået tomme siden 2003.
To sale og tre studier
Projektet mødte i starten skepsis fra områdets beboere. Kunne man tillade sig at danse i et kapel? Arkitekterne var i dialog med mange, som havde taget afsked med deres pårørende i kapellet, og som derfor havde svært ved at vænne sig til tanken.
”Vi arrangerede flere workshops og brugermøder, og dem som var skeptiske blev hørt og forstod vores intentioner med huset,” fortæller Martin Andersson.
Ombygningen har taget et år. Krematorieovnene er kørt til ophug, de sortsværtede rum malet hvide, rummene åbnet op ved at lave huller i facaderne og i taget, og loftet i den centrale sal er hævet. Men de fleste af gulvene – og rummenes udtryksfuldhed – er bevaret.
Nu står huset klar med tre mindre dansestudier, en stor sal med plads til 350 personer og den ikoniske kuppelsal til intime danseforestillinger.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.
På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.
Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.
Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.
Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.
PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.