pixel

Bombshell - Opgørets time

  • Jay Roach
  • premiere 27. februar 2020
  • 4.02

Bombshell

Fakta

DRAMA

Premiere 27. februar 2020

Blondiner med lækre stænger og ligeså smækre nyhedshistorier. En af de største nyhedskanaler i USA, Fox News har gennem årene scoret stort på et image som konservativt og højreorienteret medie – men i kulissen ventede en skandale(sex)bombe, hvor skærmblondinerne afslørede (sex)chikane, som Fox-bosser, med Roger Ailes i front, havde kørt som en del af Fox-stilen i mange år.

’Bombshell’ er historien om den topklamme medieboss (John Lithgow er fuldfed i rollen som Ailes), der troede han havde magt nok til at slippe afsted med (sex)chikane af håbefulde, ambitiøse kvinder på tv-stationen, der for længst havde markeret Fox-stilen af trimmede værtinder med udsyn til bare ben, push-up og silikone. 

En af dem er den toptunede nyhedsvært Megyn Kelly, der stjæler showet på professionelt provokerende og ambitiøs maner. Fra første showrunde gennem etagerne hos Fox News, er Charlize Theron (også producent) fabelagtig som karrierekvinden, der er så bevidst om vinder- og offerroller, at hun har vænnet sig til at abstrahere fra de magtfulde mænds krænkelser. Indtil en anden populær medvært Gretchen Carlson (Nicole Kidman) står frem med personligt søgsmål. Og det nyeste talent Kayla Pospisil (Margot Robbie) melder sig ind i kampen.

Instruktør Jay Roach er (heldigvis) ikke ude i en typisk #MeToo-film, her balanceres skarpt og satirisk mellem kønsbaseret chikane og direkte sexchikane, krydret med Fox-kvindernes divergente syn på deres look og de muligheder det har givet dem. For er man svag eller stærk hvis man kan leve efter patriarkatets regler? Og kan det nogensinde ændres? Helt reelle og relevante spørgsmål i valget/ønsket om at være populær, succesrig, magtfuld og/eller respekteret som (karriere)kvinde i mandsdominerede omgivelser.

I samme stil spiddes ikke kun Fox-herrerne, men også den politiske magt, faktisk helt direkte mod ham, der åbenbart stadig kan slippe afsted med de største svinestreger: Præsident Donald Trump. Der er en vellykket parallelisering mellem Ailes’ og Trumps kvindesyn, der starter med at Kelly provokerer Trump til valgdebat, og da han efterfølgende tilsjofler hende offentligt, udnytter Ailes det kommercielt. 

Og der er forskellen på de to tydelig, for hvor Ailes er dybt ubehagelig er Trump dybt debil. Selvom Ailes og andre mediefyre har de slemmeste sexchikane-replikker – som ”To get ahead you have to give head” – så er Trump helt i top med svinerierne: ”There was blood coming out of her eyes, blood coming out of her, wherever.” Så latterlig og pinlig!

Sex sælger. Positivt som negativt. Selvom Fox-skandalen ikke er ligeså eksplosiv som Weinstein-sagen, der ryddede alle forsider året efter, er ’Bombshell’ en god og vigtig film om kønsbaserede krænkelser. Lige præcis til grænsen af satire, og med flere tankebomber til overvejelse. Men hvad der skete efter skandalen, melder filmen ikke meget af. Eksempelvis at Ailes blev rådgiver for Trump, inden han døde kort efter valget. Hvis de var kvinder, ville der være en blondinejoke der.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

De Gaulle
5.04

Gabriel Le Bomin
Hvor kragerne vender
3

Lisa Jespersen
Black Widow
4.02

Cate Shortland
Den gode spion
4.02

Dominic Cooke
Smagen af sult
4.02

Christoffer Boe
The Father
5.04

Florian Zeller

seneste
scene

Frk.Julie
4.02

Bellevue Teatret
American Idiot-ØG
5.04

Østre Gasværk
7Senses
5.04

Glassalen
Re(w)rite
3

Cantabile 2
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling