pixel

Nyt forsøg på at skabe byliv på forblæst plads ved Field's

Kay Fiskers Plads i Ørestad skal omdannes fra mennesketom vindtunnel til et ‘brugbart byrum’.

Kay Fiskers Plads Ørestad

Af alle Københavns bydele er der næppe nogen, der har måttet stå model til så meget kritik som Ørestad.

Forblæst, mennesketom, og sjælløs er blot nogle af de uflatterende skudsmål, som ‘Ødestad’ har fået lige siden sin spæde begyndelse for over 20 år siden.

Ørestad har dog med tiden også fået sine fortalere, der priser den udskældte bydels nærhed til naturen og gode infrastruktur.

Men selv den mest indædte Ørestads-afficionado vil formentlig have svært ved at finde noget pænt at sige om Kay Fiskers Plads, der ligger på den østlige side af metrohøjbanen lige over for indkøbscenteret Field’s.

Den aflange plads på 3.600 kvadratmeter ligger klemt inde mellem to erhvervsbyggerier, og trods hele 34 træer fremstår den med sin busvendeplads, P-pladser og grantibelægning som en livløs vindtunnel, der mest af alt indbyder til at skynde sig videre.

Det skal der dog nu laves om på.

Lagt op til byliv

Der var ellers lagt op til masser af byliv, da planerne for flerbruger-ejendommen Hubnordic Hub1 blev fremlagt tilbage i 2020.

En stueetage med udadvendte butikker og serveringssteder skulle efter planen gøre Kay Fiskers Plads til et ny mødested for ikke bare folk, der arbejdede i byggeriet, men også beboere fra de omkringliggende ejendomme.

Det var ikke lykkedes at skabe liv på pladsen, da den først blev anlagt, men det skulle komme med det nye byggeri.    

I dag er Hub1 for længst opført, men det er der ikke kommet meget mere liv på Kay Fiskers Plads ud af. Og kun Hubnordics egen café har fundet det attraktivt at flytte ind i stueetagen.

I mellemtiden er politikerne på Københavns Rådhus dog gået mere aktivt ind i kampen for at skabe liv mellem husene i Ørestad — blandt andet med krav om, at nyt byggeri i visse områder skal have mere publikumsrettet erhverv i stueetagen. 

Og nu slår de til igen ved Kay Fiskers Plads.

Ved de nyligt overståede forhandlinger om byens såkaldte 'lille budget' på Københavns Rådhus vedtog forligspartierne således en 'hensigtserklæring' om, at man ved de kommende budgetforhandlinger i efteråret vil forsøge at finde penge til at omdanne pladsen til et ‘brugbart byrum’, som det tørt formuleres i et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Mulig vindafskærmning 

Hvad omdannelsen mere præcist skal omfatte ligger endnu ikke fast, men det fremgår blandt andet af notatet, at man vil undersøge mulighederne for at afskærme pladsen, så der bliver læ for Ørestads berygtede blæst.

Hvis politikerne ender med at afsætte penge til omdannelsen på budgettet for 2025, kan et forprojekt ligge klar til politisk behandling i efteråret 2025 — og Kay Fiskers Plads kan begynde et nyt liv som 'brugbart byrum' i foråret 2027.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Lasse Schelde
Det er virkelig op ad bakke. Vind er et stort problem. Men det næste problem er at det ligger i skygge HELE dagen. I min optik er det urealistisk at få noget brugbart op at stå. Tænk forgrønning og vindbrydende træer. Malmø Live har løst det godt. Ingen kommer til at sidde og hygge i det byrum - nogensinde. Desværre.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling