pixel

Tag på rotur i mørket under Søndermarken

Nyåbnet udstilling omdanner det gamle drikkevandsreservoir Cisternerne til et mørkt underjordisk hav, hvor de besøgende sejler rundt i små robåde.

cisternerne event horizon

At gå ned ad jerntrapperne til Cisternerne under Søndermarken er lidt som at træde ind i en parallel — og lidt forskudt — virkelighed. 

Lydene og lyset fra verden udenfor er helt fraværende hernede i det fugtige og fredfyldte mørke. Til gengæld skaber den 17 sekunder lange efterklang mellem søjlerne i de store haller sit eget urovækkende lydunivers.

Det er ikke så underligt, at der ofte bliver brugt lyd og lys — eller fraværet af samme — til at forstærke denne i forvejen helt særlige stemning, når kunstnere fra ind- og udland konstruerer de store installationsværker, der siden 2013 har været det underjordiske udstillingssteds kendemærke. Lyd, lys og så vand, selvfølgelig. Masser af vand.

Sidste år havde kunstnerkollektivet Superflex for eksempel oversvømmet Cisternernes gulv, så de besøgende var nødt til at være iført gummistøvler for at bevæge sig rundt i kunstinstallationen.

I årets udstilling, der på grund af coronanedlukningen fik udskudt sin åbning, går den argentiskfødte kunstner Tomás Saraceno skridtet videre.

Livet efter katastrofen

I denne udstilling, med titlen “Event Horizon”, danner vandet, der konstant siver gennem vandreservoirets betonvægge fra verden ovenover, et spejlblankt underjordisk hav. I stedet for at gå rundt i slubrende gummistøvler skal de besøgende i år sejle rundt i små robåde, hvorfra de får et glimt af en fremtid, hvor klimaforandringerne uigenkaldeligt har ændret vores levevilkår — men hvor nye måder at leve på åbenbarer sig.

Turen tager omkring 45 minutter, så der er kun plads til et begrænset antal besøgende ad gangen. Derfor skal man til forskel fra tidligere år booke en billet på forhånd på cisternerne.dk.

Tomás Saraceno er født i Argentina, men bor og arbejder i dag i Berlin. Den oprindeligt arkitektuddannede kunstner er bedst kendt for sine interaktive installationer og “svævende” skulpturer.

Saraceno er den syvende i rækken af kunstnere, der har omdannet det tidligere vandreservoir til en kunstnerisk totaloplevelse. Tidligere har som nævnt Superflex, men også blandt andre Jeppe Hein og Ingvar Cronhammer taget opgaven på sig.

“Event Horizon” har åbent frem til 30 november 2021.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling