pixel

Don't Worry, He Won't Get Far On Foot

  • Gus Van Sant
  • premiere 9. august 2018
  • 5.04

Fakta

KOMEDIE/DRAMA

Premiere 9. august 

Vejen mod den absolutte bund som afhængig er i sagens natur kroget, mørk og tragisk. Et morads af nedture, før man endelig ser sig selv i øjnene og kravler ud i lyset. Sjældent er en deroute blevet skildret så lårklaskende og rørende som her, hvor sumperen John (en genial Joaquin Phoenix) er igang med at drikke sig ihjel i Portland i halvfjerdserne. 

Ofte skal man ramme mange ting, før bunden vitterligt er nået. John har ikke ramt den, da han efter en kodyl druktur (med Jack Black) mister førligheden. Heller ikke, da han efter genoptræning genoptager drukken. Og ja, det er dybt ydmygende og temmeligt sjovt.

Som publikum skal man selv måske overgive sig den særlige amerikanske tilgang til Anonyme Alkoholikere, men det gør man gerne, når Johns støttegruppe af alkoholikere består af blandt andre Udo Kier og musikerne Beth Ditto og Kim Gordon (som frustreret middelklassefrue), og ledes af en noget nær ukendelig rig hippiesurfertype, smukt spillet af Jonah Hill. 

Og da John begynder at tegne beske vittighedstegninger, begynder hans liv for alvor. Satiretegneren John Callahan er måske ikke så kendt i dag. Han havde en lidt ubehjælpelig streg, hvor handicappede og tiggere ofte skildres med en humor, der var sortere end sort. Callahan skånede ingen, for han skånede ikke sig selv. Titlen stammer fra en tegning, hvor en sherif med følge peger på en tom kørestol i ørkenen, forvisset om at den lamme bandit snart er fanget. 

John Callahan lod sig ikke fange. Han var givetvis en nar som ung, en ubehagelig drukkenbolt og en elskelig mand, der først lærte at holde af sig selv meget sent i livet. Og som man ser ham dingle i hængedyndet, skvatte ud af kørestolen og ellers langsomt få hold på sig selv, kan man næsten ikke andet end at holde af ham.

Præstationerne er solide, selv i de mindste biroller. Nyd Joaquin Phoenix' skiftevis helt rå og meget bløde skildring af en sammensat fyr, bakket op af Jonah Hill som gylden, lommefilosofisk og karismatisk AA-guru. Følelse og præcision. Filmen er en lille perle, der skiftevis er besk, sentimental og meget, meget sjov. 

Mest læste

kommentarer

seneste
film

The Peanut Butter Falcon
4.02

Tyler Nilson, Michael Schwartz
Kød & blod
4.02

Jeanette Nordahl
Krudttønden
4.02

Ole Christian Madsen
The Gentlemen
4.02

Guy Ritchie
Aretha Franklin-Amazing Grace
5.04

Sydney Pollack, Alan Elliott

seneste
scene