pixel

Europas mest udholdelige by

I København er livet til at bære for europæiske tilflyttere

Kastellet Copenhagen København

Efterhånden laver ikke så få organisationer årlige rangeringer af, hvor i verden man finder de bedste byer at leve i. 

København har de seneste 10-15 år ofte befundet sig øverst i hierarkiet, gerne med adskillige årlige hædersbevisninger. Og således også i den nyeste rangering fra 'ECA International' – et 48 år gammelt konsulentfirma med speciale i udenlandsk arbejdskraft.

På den seneste version af listen ligger København dog á point med den schweiziske hovedstad Bern.

ECA har særligt kigget på, hvor det er attraktivt for udlændinge fra andre europæiske lande at flytte hen for at bo og leve.

København kan selvsagt ikke byde på samme alpine landskab som Schweiz, men det er heller ikke den slags, der vejer tungest i en bys 'liveability', som normalt er den lidt svært definerbare størrelse, alle disse mange lister forsøger at rangere.

Dette lidt konstruerede begreb har spillet en stor rolle i byudviklingen de senere år. Nu hvor byer i tiltagende grad ses som en slags eksterne dagligstuer – og ikke blot som maskiner man kan bo, producere og handle i – er en bys behagelighed i højere grad også blevet et kokurrenceparameter.  

Liveable er et ord man støder på igen og igen i debatten om byer i det 21. århundrede. Ligeså tit staves det livable – altså uden 'e' – og en tur gennem Google Translate giver os disse to oversættelser af de to stavemåder:

Udholdelig. Beboelig.

Men måske er "levbar" et bedre ord, selv om det egentlig ikke findes på dansk. For begrebet på engelsk dækker over, hvor rart det er at leve et sted, målt på faktorer som: Adgang til sundhedsvæsen, boligstandard, isolation, adgang til sociale netværk, fritidsfaciliteter, infrastruktur, sikkerhed, luftkvalitet, politisk stabilitet og klima.

København scorer nok ikke så højt på sidstnævnte, særligt ikke her i februar. Men scoren på de øvrige parametre er altså endnu en gang nok til at trække helt i top.

Særligt lokalpatriotiske sjæle, der involverer sig i, om det er den danske eller den svenske hovedstad, der er Skandinaviens de facto hovedstad, kan glæde sig over, at Stockholm ligger nede i kulden på en delt 19. plads. 

TOP 20 - mest 'levbare' byer for europæiske udvandrere


1. København
1. Bern
3. Haag
3. Geneve
5. Stavanger
6. Amsterdam
6. Eindhoven
6. Basel
9. Luxembourg By
9. Göteborg
9. Dublin
12. Aarhus
12. Rotterdam
14. Zürich
15. Bonn
15. München
17. Wien
17. Hamburg
19. Stockholm
19. Edinburgh

Emner

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling