pixel

På taget af Filmhuset: Biograf, kaffe og uderum med leg

Cinematiske aktiviteter for børn og voksne — og en udendørs biograf — er del af stort projekt på Gothersgade.

Filmhuset Gothersgade taghave

Grøn taghave, udendørs biograf og en ny cafébebyggelse. Sådan ser fremtiden ud for toppen af Filmhuset i Gothersgade, der har fremskredne planer om et nyt uderum til københavnerne i 5. sals højde.

I alle de godt 20 år som Det Danske Filminstitut har haft til huse i det gamle Gutenberghus har bygningens tag — som så mange andre tage — ligget ubenyttet hen. Men det vil den statsejede institution altså nu lave om på.

Når den nye tagterrasse står færdig, vil du i stedet træde ud i et multifunktionelt rum bygget op omkring filmens verden som tema.

Den nye café bliver et omdrejningsspunkt, men lige ved siden af den vil du kunne sætte dig i en udendørs biografstol og se alt fra fransk film noir til klassiske Hollywood film på stort lærred — formentlig med en kop kaffe fra caféen. Hvis det regner, som det jo tit gør, kan mobile markiser trækkes ud fra caféens tag og overdække frilufts-biografen.

Derfra vil du kunne bevæge dig rundt over hele tagfladen forbi små aktiviteter der alle har relation til filmens verden — en slags filmisk mini-Eksperimentarium i taghøjde.

Én installation udgør et lille stumfilmsstudie, hvor du selv kan komponere lydsiden.

I to små "videoteker" kan du sætte dig og vælge hvilken af 15.000 film, du har lyst til at se oppe på taget.

I en 'præ-cinema' kan du eksperimentere med, hvordan enkeltbilleder på magisk vis bliver til film, hvor tingene bevæger sig.

Du kan også klikke på et stort danmarkskort for at se dokumentarfilm fra din fødeby — eller bare gå på en historisk filmopdagelse i nye kroge af landet.

Og det er ikke det hele. Børnene får en lille legeplads i form af 'Den Kæmpestore Pære', og tre kikkerter på taget vil pege ud på københavnske locations, men ikke vise udsigten, når du sætter dem for øjnene. I stedet vil du i kikkerten f.eks. se Olsen Banden kravle rundt i uret på Rådhustårnet. 

På vej op til alle herlighederne får du i elevatoren en 30 sekunders introduktion til dansk filmhistorie, og fra udsigtsplatformen der vender mod Gothersgade vil der være et åbent vue ud over Kongens Have og Frederikstaden. 

Ok til byggestart

Det ambitiøse projekt indeholdt oprindeligt en lidt større bebyggelse på taget, men det fik Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning (TMF) til at vurdere, at der skulle laves en særskilt lokalplan. 

For at undgå sådan én — med hvad den medfører af tidsforbrug — skar Filminstituttet i stedet lidt af projektet, og nu vurderer TMF, at man kan give byggetilladelse uden at skulle igennem et længere forløb med offentlig høring og politisk involvering.

I den kommende proces vil man dog inddrage naboerne, så man sikrer sig, at den nye tagterrasse ikke skaber for mange gener. TMF bemærker blandt andet, at man naturligt nok kan forvente noget mere støj, hvis der bliver vist friluftsfilm på taget en sommeraften.

Ingeniørerne hos Rambøll har dog regnet sig frem til, at hvis man opsætter en støjafskærmning på den side der vender ind mod Middelalderbyen, så vil ingen boliger i området blive belastet ud over de tilladte 40 dB(A), der er miljølovgivningens grænse i natperioder. Heller ikke hvis en T-Rex i Jurassic Park brøler ud over Københavns tage. 

Når projektet står færdigt, vil man på den anden side af bygningen, fra Kongens Have, kunne se op på en oplyst terrasse der, som det hedder, "skal fremstå elegant og afdæmpet belyst i aftentimerne". 

Der vil være offentlig adgang til tagterrassen, men hvornår trappe og elevator vil åbne dørene og lede op til den færdige, nye københavneroplevelse er endnu uvist.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling