pixel

Grøn og bakket på toppen

Hvem der bare havde sikret sig en lejlighed i den andelsforening

kbh magasin

Fakta

Taghave på Nørrebro

Taghaven ligger på toppen af Birkegade 4-6.

JDS Architects har tegnet projektet der også omfatter tre nye taglejligheder.

Taghaveprojektet koster ca. 2,3 mio. kr. inkl. udendørs køkken og toilet.

Taghaven står klar til efteråret.

Logik & Co. er totalentreprenør.

Hvad der startede som projekt ’udskiftning af gammelt tag’, er endt med en taghave af drømmelignende dimensioner.

I et af byens tættest bebyggede og mindst grønne områder er en snes håndværkere i fuld gang med at bygge en taghave på toppen af Birkegade. En taghave der uden tvivl vil udløsem misundelige blikke fra naboejendommene.

Knap 22 meter oppe i luften, med frit kig til byens tage, spir og trækronerne på den jødiske kirkegård i Møllegade, er en indbydende grøn græsbakke ved at rejse sig sammen med en iøjnefaldende orange top. Ud over de to bakketoppe kan beboerne se frem til udendørs køkken, træbelagte opholdsteder og en udkigspost der lige løfter fødderne op til de 25 meter.

”De fleste andre tagterrasser er bare et dæk med et værn omkring. Vi vil gerne åbne for en helt anden adfærd på byens tage, udnytte pladsen til sidste kvadratmeter og så ellers gøre det super attraktivt for beboerne at hænge ud heroppe,” siger Jeppe Ecklon fra JDS Architects som har tegnet projektet.

Som i Rom

Han håber at den nytænkte taghave vil sætte gang i en debat om hvilke byrum man kan skabe i de højere luftlag.

”I Rom, hvor der jo er haver på hvert et tag, taler man om at byen har to horisonter: En i gadeniveau og en i tagniveau. De har selvfølgelig klimaet til det, men det kunne da også være fedt at ta’ en sneboldkamp med ungerne eller en smøg på toppen af byen om vinteren,” siger Jeppe Ecklon.

Pønser man på at overtale ens egen boligforening til at kaste sig ud i et projekt a la Birkegade, skal man dog være udstyret med tålmodige gener. Det har nemlig taget lang tid at få godkendt den omkring 300 kvadratmeter stor taghave.

”Det er ikke let at komme igennem med projekter der går lige til kanten. Først tredje gang slap projektet igennem hos myndighederne,” siger Jeppe Ecklon.

Han tror – og håber – dog at vi i fremtiden kommer til at se mange flere københavnere boltre sig på byens tage:

”Københavns Kommune er meget begejstret for projektet og har omtalt det som et godt eksempel på hvordan fremtidens taglandskaber kunne se ud.”

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling