pixel

Markant bygning ved Gammeltorv skifter sit indre

Frederiksberg­gade 2 står tom som et spøgelseshus — interiøret er væk, mens facaden står stort set urørt. En ny fremtid venter for hjørnebygningen på Strøget.

bestsellers ombygning af frederiksberggade 2

Der er blevet slynget mangt en øl over disken hos 7-Eleven til de unge københavnere, der har hængt ud på Gammeltorv. Men det er nu fortid, for 7-Eleven er forsvundet fra hjørnet af Frederiksberggade — bedre kendt som Strøget.

Det er ikke kun døgnbiksen, der er væk. Hele det indre af hjørnebygningen er revet ned og fragtet ud gennem de gabende tomme vinduer. Etagerne er ryddede, taget er væk — og Københavns efter sigende ældste elevator er forsvundet.

Tilbage står kun facaden, støttet af et stålgitter mens byggeriet står på. Det ligner et spøgelseshus, der har fået bøjle på. 

Matchende marmor

Det er det store tøjfirma Bestseller, der har købt hjørnebygningen midt i Middelalderbyen, og som har sat gang i en markant ombygning af Frederiksberggade 2 — en af Københavns mere prydede bygninger, oprindeligt bygget i 1899.

Fire mørke marmorsøjler og et tårn med kobberkuppel er placeret, hvor husets to længer mødes. Og overgangen mellem første og anden sal markeres mod Gammeltorv af en karnap, hvis vægt symbolsk bæres af karyatider i form af beskæggede mænd.

Karnap, marmor og kobberkuppel består alle. For selvom den 121 år gamle bygning ikke er fredet, vil bygningens ydre forblive stort set urørt af renoveringen.

Hele facaden får en omgang sandblæsning, og hjørneindgangen i stueetagen, som i dag er omgivet af beton, bliver i stedet omkranset af to mindre søjler for at matche de fire højere oppe.

Men ellers vil man stort set ikke kunne se forskel på facaden ud mod torvet, når stålgitteret ryger.

På bagsiden sker der til gengæld ting og sager.

Én samlet stueetage

Længe inden 7-Eleven var 7-Eleven, lå der i mange år en cigarbutik i lokalet på hjørnet.

Hvilke slags varer, man kommer til at kunne købe her, når det midlertidige spøgelseshus er færdigrenoveret, vides endnu ikke med sikkerhed.

Men med Bestseller som den nye ejer, er det nok ikke urimeligt at gætte på en tøjbutik med firmaets forskellige brands som f.eks. Jack & Jones og Vero Moda. 

Stueetagen får dog et væsentlig anderledes og mindre opdelt udtryk end tidligere. Indtil nu har den været splittet op i både souvernirshop, ravforretning, The Body Shop, 7-Eleven, og et værthus.

I stedet for de mange forskellige butikker og neonskilte vil der efter planen fremover kun være én butik på de nederste to etager.

Butikkens blikfang bliver en centralt placeret søjle, der rækker op i et dekoreret loft. Omkring søjlen vil en fritstående vindeltrappe sno sig som erstatning for den gamle elevator.

Den nye butik vil dermed brede sig over både stuen og første sal, og en del af etagelskillelsen fjernes, så 1. sal bliver et åbent dæk med kig ned til stueetagen. 

Den i dag lille, lukkede gård på byggeriets bagside bliver inddraget i arealet ved at man bygger et atrium i gården i 2. sals højde — og dermed både skaber mere gulvplads og trækker lys ind i butikken. 

På de tre etager over det nye atrium får de nye erhvervslejemål altaner med kig ned til atriummet og den nye butik.

Stilskift på strækningen?

Det er DesignGroup Architects, der står for den omfattende ombygning, og hvis man vil have en fornemmelse af, hvordan det færdige resultat kan komme til at tage sig ud, kan man gå lige over på den anden side af gaden.

I Frederiksberggade 1 gjorde DesignGroup Architects nemlig noget lignende i 2016. Her forsvandt Danske Bank og baren Streckers, og i stedet er stueetagen og første sal i dag dedikeret til sneakers-salg, mens resten af bygningen huser lokaler til Københavns Byret.

En tur til Aarhus kan også give en indikation af fremtiden. Her hovedrenoverede Bestseller for få år siden bygningen Rømerhus og indrettede netop en ny hjørnebutik med åbnet etageadskillelse og en markant trappe. 

Man kan også spekulere i, om ombygningen af hjørnehuset ved Gammeltorv måske kan være startskuddet til et større identitetsskifte af strækningen op mod Rådhuspladsen. 

Frederiksberggade har i mange år været set som den mere "billige" ende af Strøget med fastfoodbikse, souvenirbutikker og tøj til få kroner.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling