pixel

Træt skole i NV bliver til campus med lokal identitet

Grøndalsvængets slidte skole er forvandlet til et moderne samlingspunkt for hele områdets børn.

Grøndalsvængets Skole

Grøndalsvængets Skole i Nordvest bestod i årtier af en 130 meter lang, rektangulær bygning i røde mursten. Her var arkitektonisk ikke meget at glæde sig over for områdets mange børn, og i årene frem til 2014 blev bygningen fra 1929 mere og mere træt og slidt for hvert skoleår der gik.

Men så gik en omfattende og årelang renovering i gang, og i sommer stod den nye Grøndalsvængets Skole klar. 

Den gamle hovedbygning er blevet renoveret og omdannet med bedre faciliteter og bedre indeklima — men det er ikke mindst ude foran den gamle bygning, at skolen er blevet ny. 

To nye bygninger til 0.-3. klasse, til fritidsordningen og til sport og musik er nemlig vokset op, hvor der før blot var en stor græsplæne gemt bag en høj hæk.  

Lille by af bygninger

Når vi skriver to bygninger, kan det være, det skurrer lidt i ørene hos nogle af de lokale brugere. For bygningerne er nemlig opført som henholdsvis fem og seks sammenhængende længer med hvert sit saddeltag. På den måde kommer bebyggelsen udefra mere til at ligne en lille by af sammenklistrede huse — og samtidig passer den sig ind mellem de mange bygninger i området, der ligger i et retlinet mønster og alle har saddeltage. 

De nye bygninger er opført med genbrugssten, hvilket ikke blot giver dem noget medfødt karakter, men også passer dem ind i et ønske om at bygge med en cirkulær økonomi. Engang i fremtiden kan de samme mursten genbruges igen, når behov og tiden er løbet fra det nye byggeri.

Med hækken fjernet er der skabt nye forbindelser ind til skolen og dens fællesarealer, og skolen er nu blevet et rum for alle i kvarteret. Uderummet, som før var aflukket, er åbnet op, og skolen føles nu mere som en campus man bevæger sig rundt på. 

Det er arkitekterne hos JJW Arkitekter der har udformet byggeriet for Københavns Kommune. 

Skolen var her i oktober nomineret til prisen som 'Årets Skolebyggeri 2019', men i sidste ende var det et renoveringsprojekt af en anden skole i Nordvest, der løb med den: Holbergskolen. 

 

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling