pixel

Højthængende haver i fremtidens Valby

Grønttorvets første nye højhus bliver beklædt med beboernes køkkenhaver hele vejen op og ned og rundt på bygningens facade.

himmelhaverne tegnestuen lokal

Stedsangivelsen Ny Valby ringer måske endnu ikke så mange klokker som andre af Københavns aktuelle transformationer af tidligere industriområder. Men under dét navn er det gamle Grønttorvet gået i gang med at forvandle sig til en helt ny bolig-bydel.

Nu melder det høje hus Himmelhaverne sig, som Ny Valbys hidtil mest spektakulære projekt, klar til at byde byggerierne på for eksempel Carlsberg, i Nordhavn og langs Amager Strandpark op til dans.

Kort
Himmelhaverne

Det er især facaden på den 50 meter høje boligblok, der tiltrækker opmærksomheden. I tråd med Fremtids-Valbys branding som en grøn og bæredygtig bydel er skallen nemlig designet fuld af fremspring, så fladerne kan udnyttes til at anlægge massevis af små udvendigt hængende haver til beboerne – hele vejen op og ned og rundt om bygningen.

De fleste af de omkring 2.000 boliger, der planlægges på Grønttorvets pilespids-formede grund mellem Gammel Køge Landevej og Vigerslev Allé, bliver i mere traditionelt skalerede københavner-karréer, rækkehuse og byhuse.

Men dertil kommer en håndfuld tårne på 50-80 meter, hvor Himmelhavere som det første skal rage op lige ved kvarterets kommende grønne hjerte, samlingspunkt og attraktion: En bypark skabt mellem stålskelettet fra Grønttorvets gamle handelshal.

Fakta

Himmelhaverne

Grønttorvsgrunden ved Gammel Køge Landevej, Valby

50 meter højt boligbyggeri med udvendige haver på facaden.

I alt 9.500 m2: 83 ejerlejligheder og en café i to plan.

Fordelt på en 15 etagers hovedbygning og en sidebygning på 4-6 etager, begge med taghaver.

Tegnet af Tegnestuen Lokal, projekteres i samarbejde med Mangor og Nagel, opføres af FB Gruppen.

Forventet byggestart i april 2017 – indflytningsklar medio 2018.

Følg projektet på Tegnestuen Lokals Facebook-side.

Skakternet køkkenhavemønster

Himmelhaverne er formgivet af det unge arkitektfirma Tegnestuen Lokal. På både den 15 etager høje hovedbygning og den sammenhængende 4-6 etager høje sidebygning skabes de mange fremspring i teglfacaden med gentagne karnapper, der veksler med gulv-til-loft vinduespartier i et skakternsmønster.

Ud over at kunne beplantes med grønt, skaber fremspringene læ for en hel hær af delvist indeliggende terrasser. Op mod 200 af de små uderum kan klemmes ind, uden at tage lys fra lejlighederne.

Størstedelen af fremspingene kan bruges til de private haver, der ud over deres begrønnende kvaliteter også holder på regnvandet. Arkitekterne og udviklerne skal arbejde videre med mulighederne for de højthængende haver, men optimalt set skal de kunne bruges som køkkenhaver, så beboerne kan stikke hånden ud af vinduet efter friske, selvdyrkede krydderurter.

Den urbane farming kan videreføres i de fælles væksthuse oppe på taghavene. De to øverste etager i hovedbygningen bliver desuden til penthouse-lejligheder med ekstra god Valby-udsigt, mens der i gadeplan indrettes café i to plan ud mod parken.

Planteklar i 2018

Inspirationen til Himmelhaverne har Tegnestuen Lokal hentet rundt omkring i det omgivende Valbys byggede miljø. Referencerne til Carlsbergs De hængende haver giver sig selv – en fredet bygning med efeu-klædte, forskudte teglflader. Men geometrien låner også fra det nærliggende boligbyggeri Håndværkerbyen, teglstenene kendes fra F.L. Smidths Maskinfabrik, og portene fra Grønttorvets gamle lagerbygninger går igen i de nederste cafe-etagers glas-facade.

Himmelhaverne opføres af FB Gruppen, som har overtaget udviklingsselskabet Ny Valby fra virksomheden Grønttorvet, der igen koncentrerer sig om at forsyne hovedstadens grønthandlere, nu bare fra Høje Taastrup.  

Og selvom Ny Valby slår sig op på en mere blandet boligsammensætning, med flere økonomisk tilnærmelige lejeboliger og almene boliger end Københavns andre udviklingsområder, så bliver alle 83 adresser med højthængende haver ejerlejligheder. 

Hvis byggestarten som forventet bliver i foråret 2017, kan de stå indflytnings- og planteklar midt i 2018.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Valby
Et højhus med ungdomsboliger og træer på toppen skal være blikfang for boligbydelen Grønttorvet i Valby.

relaterede
visioner

læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Østerbro
Engang var den Københavns kedeligste port — i dag smelter to togstationer fra det 19. og 21. århundrede sammen her.