pixel

Højthængende haver i fremtidens Valby

Grønttorvets første nye højhus bliver beklædt med beboernes køkkenhaver hele vejen op og ned og rundt på bygningens facade.

himmelhaverne tegnestuen lokal

Stedsangivelsen Ny Valby ringer måske endnu ikke så mange klokker som andre af Københavns aktuelle transformationer af tidligere industriområder. Men under dét navn er det gamle Grønttorvet gået i gang med at forvandle sig til en helt ny bolig-bydel.

Nu melder det høje hus Himmelhaverne sig, som Ny Valbys hidtil mest spektakulære projekt, klar til at byde byggerierne på for eksempel Carlsberg, i Nordhavn og langs Amager Strandpark op til dans.

Det er især facaden på den 50 meter høje boligblok, der tiltrækker opmærksomheden. I tråd med Fremtids-Valbys branding som en grøn og bæredygtig bydel er skallen nemlig designet fuld af fremspring, så fladerne kan udnyttes til at anlægge massevis af små udvendigt hængende haver til beboerne – hele vejen op og ned og rundt om bygningen.

De fleste af de omkring 2.000 boliger, der planlægges på Grønttorvets pilespids-formede grund mellem Gammel Køge Landevej og Vigerslev Allé, bliver i mere traditionelt skalerede københavner-karréer, rækkehuse og byhuse.

Men dertil kommer en håndfuld tårne på 50-80 meter, hvor Himmelhavere som det første skal rage op lige ved kvarterets kommende grønne hjerte, samlingspunkt og attraktion: En bypark skabt mellem stålskelettet fra Grønttorvets gamle handelshal.

Skakternet køkkenhavemønster

Himmelhaverne er formgivet af det unge arkitektfirma Tegnestuen Lokal. På både den 15 etager høje hovedbygning og den sammenhængende 4-6 etager høje sidebygning skabes de mange fremspring i teglfacaden med gentagne karnapper, der veksler med gulv-til-loft vinduespartier i et skakternsmønster.

Ud over at kunne beplantes med grønt, skaber fremspringene læ for en hel hær af delvist indeliggende terrasser. Op mod 200 af de små uderum kan klemmes ind, uden at tage lys fra lejlighederne.

Størstedelen af fremspingene kan bruges til de private haver, der ud over deres begrønnende kvaliteter også holder på regnvandet. Arkitekterne og udviklerne skal arbejde videre med mulighederne for de højthængende haver, men optimalt set skal de kunne bruges som køkkenhaver, så beboerne kan stikke hånden ud af vinduet efter friske, selvdyrkede krydderurter.

Den urbane farming kan videreføres i de fælles væksthuse oppe på taghavene. De to øverste etager i hovedbygningen bliver desuden til penthouse-lejligheder med ekstra god Valby-udsigt, mens der i gadeplan indrettes café i to plan ud mod parken.

Planteklar i 2018

Inspirationen til Himmelhaverne har Tegnestuen Lokal hentet rundt omkring i det omgivende Valbys byggede miljø. Referencerne til Carlsbergs De hængende haver giver sig selv – en fredet bygning med efeu-klædte, forskudte teglflader. Men geometrien låner også fra det nærliggende boligbyggeri Håndværkerbyen, teglstenene kendes fra F.L. Smidths Maskinfabrik, og portene fra Grønttorvets gamle lagerbygninger går igen i de nederste cafe-etagers glas-facade.

Himmelhaverne opføres af FB Gruppen, som har overtaget udviklingsselskabet Ny Valby fra virksomheden Grønttorvet, der igen koncentrerer sig om at forsyne hovedstadens grønthandlere, nu bare fra Høje Taastrup.  

Og selvom Ny Valby slår sig op på en mere blandet boligsammensætning, med flere økonomisk tilnærmelige lejeboliger og almene boliger end Københavns andre udviklingsområder, så bliver alle 83 adresser med højthængende haver ejerlejligheder. 

Hvis byggestarten som forventet bliver i foråret 2017, kan de stå indflytnings- og planteklar midt i 2018.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling