pixel

Ikke flertal for at bevare Palads

Politikere afviser forslag fra De Konservative og Alternativet — og dermed kan proces fortsætte.

Palads Teatret tårn

I sidste ende var det kun forslagsstillerne selv — De Konservative og Alternativet — der stemte for deres eget forslag.

Dét blev konklusionen på en længere debat i Borgerrepræsentationen torsdag den 4. maj, hvor de to partier havde foreslået, at der blev lavet en såkaldt 'bevarende lokalplan' for Palads — den godt 100 år gamle biografbygning ved Vesterport.

Beslutningen kunne have haft store konsekvenser for Københavns Kommune, da man ved at kræve bygningen bevaret kunne blive tvunget til at bruge beboernes skattekroner på at købe den — og derefter formentlig på at renovere den og drive den.

Særligt De Konservative lagde inden afstemningen vægt på, at kommunens egen afstemning om 'Byens Sjæl' tidligere på året havde vist, at Palads-bygningen er særdeles populær blandt befolkningen — noget som vi dog her i Magasinet KBH har stillet nogle metodiske spørgsmålstegn ved.

De statslige myndigheder har allerede tidligere afvist at frede Palads, da man ikke mener, at den har særlige arkitektoniske værdier, der retfærdiggør det.

Nye oplevelser fra toget

Liberal Alliances Ole Birk Olesen svarede under torsdagens debat De Konservative med: "Helt ærlig. Grow a pair." Han kunne ikke være enig i, at 'populisme' og en stribe 'likes' på Københavns Kommunes hjemmeside for 'Byens Sjæl'-konkurrencen skulle udløse en bevarende lokalplan. 

De Radikales Christopher Røhl var ikke helt så kategorisk, men hæftede sig ved, at debatten om Palads er kommet til at dreje sig meget om selve bygningen — og ikke så meget om det det faktum, at der har været biograf inde i den i omkring 100 år. For de Radikale er det væsentligt, at biografdriften kan fortsætte, og her har Nordisk Film allerede gjort klart, at det kan den ikke, hvis man tvinges til at bibeholde bygningen, som den er. Det er ganske enkelt ikke rentabelt længere.

Røhl nævnte også — henvendt til den Radikale afhopper Emil Sloth Andersen, der nu er del af Alternativet — at Palads i årtier har været hvid. Sloth Andersen havde inden da på talerstolen beskrevet sine barndomsminder med at stå af toget fra Aalborg og se den farverige bygning i centrum af København.

Hvis 28-årige Sloth Andersen var født blot nogle få år tidigere, sagde Røhl, havde hans barndomsminde været et ganske andet — og dermed indikerede han, at en 'bevarelse' ofte er en bevarelse af et bestemt tidsudsnit, og ikke nødvendigvis af noget 'originalt'.

"Vi skal sørge for, at der i fremtiden både er et Palads med noget af det, vi kender i dag, man kan forelske sig i, men også med nye muligheder og nye udtryk, som fremtidige københavnere, som skal ind med toget, kan glæde sig over," sagde Røhl.

Proces kan nu fortsætte

Uanset motivationen bag stemte alle partier på nær Alternativet og Konservative altså med Birk Olesen og Røhl, og dermed faldt forslaget om bevaring af Palads med stemmerne 12-43.

Afvisningen betyder, at Nordisk Films Biografer nu kan fortsætte den proces, som allerede er blevet indledt med Københavns Kommune.

Det vil sige, at man på rådhuset inden længe vil behandle en såkaldt 'startredegørelse' for et nyt byggeri, hvor Palads står i dag. Som udgangspunkt for startredegørelsen har Nordisk Film indtil videre fremlagt tre forslag, hvoraf to genbruger dele af af det eksisterende Palads.

Tidligere på ugen meldte Nordisk Film ud, at man indtil videre fokuserer på det såkaldte Forslag 1 — 'Klassiske Palads' — men som SFs Astrid Aller sagde under gårsdagens debat, så er det i sidste ende alene en politisk beslutning, om Nordisk Film får lov til at bygge dét forslag, eller om man fra politisk side vil kræve noget andet.

Magasinet KBH følger sagen.    

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling