pixel

Tre bud på fremtidens Palads lagt frem

Tegnestuen Cobe og Nordisk Film er klar med tre friske bud på fremtidens Palads. Nu vil de høre københavnernes mening.

— Goddag. Hvad skulle det være?

— Må jeg have lov at se på tre forslag til en nytænkning af Palads?

— Så gerne. Hvilke varianter kunne De tænke dem?

— Hmm. Bare stik mig en "klassisk", en "moderne" og en "grøn", tak.

Om det var sådan ord-udvekslingen med tegnestuen Cobe forløb, lader vi stå hen i det uvisse.

Men få huse i byen har skabt mere debat end biografen Palads, og efter mange års forslag og skarpe meninger ønskede Nordisk Film Biografer — der ejer Palads-bygningen — lidt at vælge mellem denne gang.

Sammen med arkitekterne hos Cobe har biograf-mastodonten netop præsenteret tre forslag til, hvordan den gamle biograf ved Axeltorv kan forvandles — og det er med hvert deres tematiske udtryk.

Fælles for dem alle er, at biografsalene placeres under jorden — og at indtægter fra udlejning af de nye lokaler over jorden skal bidrage til at dække den regning, som Nordisk Film vil skulle betale for at gennemføre det store projekt.


A — 'Det klassiske Palads'

Det første forslag tager udgangspunkt i biografens historiske udtryk, men twister det med en ny, slank og lys bygning der rejser sig bag den eksiterende facade, der bevares.

Stueetagens buer videreføres i et nyt formsprog for at lade det nye og det gamle tale sammen.

Mellem den oprindelige facades ydre skal og den nye bygning opstår små uderum med plads til café og ophold. Udtrykket i den eksisterende foyer forsøges videreført i den nye.


B — 'Det moderne Palads'

Også i det andet forslag bevares den gamle facade, men tilføres en organisk formet øvre bygning i en pink nuance, der trækker tråde til Palads' farvepalette og leder tankerne hen på den funktionalisme fra mellemkrigstiden, man ser flere eksempler på i området.

Ifølge tegnestuen er den bløde form dog inspireret af mange forskellige bygninger og tidsaldre i kvarteret — heriblandt Cirkusbygningen, Vesterport Station, Axel Towers og Tivolis pavilloner.


C — 'Det grønne Palads'

I det sidste forslag er det oprindelige Palads helt skrottet til fordel for et gennemgående grønt og plantetildækket hus.

Et spiralformet strøg slynger sig op ad bygningens facade og inviterer besøgende op på en stor, grøn taghave.

Taghaven vil kunne kobles til et foreslået 'grønt strøg' foran Tivolis hovedindgang, som tidligere er blevet foreslået.

Alle tre projektforslag indgår nu i et nyt dialogoplæg fra Nordisk Film Biografer, der siden vil koge inputsene ned til ét konkret projekt, der kan fremlægges for Københavns Kommune.

Det valgte projekt skal ligge til grund for en såkaldt 'startredegørelse', der skal danne grundlag for en lokalplan, som skal vedtages politisk, inden byggeriet kan gå i gang.

Hvilket er bedst? Stem her og læs mere under afstemningen.


Afstemning

Heftige debatter om Palads' fremtid

Det farvestrålende hus blev oprindeligt opført i 1918 og var dengang kridhvidt.

Først i 1989 fik facaden den farverige udsmykning af kunstneren Poul Gernes, der har været til debat lige siden. Nogle hader den — andre kan ikke forestille sig byen uden.

For Nordisk Film Biografer har problemet de senere år dog mere været af funktionel end æstetisk karakter. Pladsen var for trang, driften for dyr og indretningen for utidssvarende til at drive en moderne biograf med audiovisuelle oplevelser, der kan slå storskærmen hjemme i stuen.

Trods mange forandringer — og en trecifret millionregning til renoveringer — over årene, har publikum svigtet den efterhånden utidssvarende biograf på trods af, at det samlede danske biografmarked har oplevet fremgang.

Ny teknologi til billede og lyd, bedre stole og større sale har længe stået højt på ønskelisten, hvilket kræver mere end blot renoveringer. Derfor er det ene forslag efter det næste dukket op som mulige bud på en helt nyfortolket biograf.

Sadlet om

Selv har Nordisk Film ved flere lejligheder foreslået at rive den gamle biograf ned og erstatte den med nyt.

Det skete først i et stort byudviklingsprojekt med DSB Ejendomme i 2017, der også omfattede en tildækning af Vesterport Banegrav.

Og siden i et Bjarke Ingels-tegnet terrasse-inddelt højhushus, der vakte stor debat og meget kritik — også her på siden hvor både læsere, politikere og vores ansvarlige redaktør gav deres besyv med.

Siden sadlede Nordisk Film om og bad Cobe hjælpe dem med at finde en ny vej frem for en bygning, som næsten alle i København har en holdning til.

Det er dén proces, der nu er mundet ud i tre friske forslag — og noget tyder på, at Cobe har lyttet til noget af kritikken af de tidligere forslag for ikke at respektere biografens ydre i deres temmeligt modernistiske formsprog.

Udarbejdelsen af de tre skitseforslag er sket på baggrund af en dialog med biografens gæster, københavnerne generelt, Københavns Kommune og alle andre med holdninger til den gamle biograf. De mange tanker og idéer blev indsamlet i foråret, og nu kan vi altså se frugterne af arbejdet.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Kim Hermansen
Men hvis en stor del af den nuværende bygning kan indgå to af forslagene kan den da ikke være håbløst plumrådden. Kan det forklares? Som tidligere skrevet foreslår jeg helt seriøst at Nordisk film med fordel for sig selv, og for os som holder af nuværende Palads og interesserer os for gamle film, kunne indrette " Dansk Filmmuseum " vis a vis turistmagneten Tivoli. Og det ville endda være historisk korrekt at lade Nordisk Film spille den ledende hovedrolle - ligesom de var for mere end 100 år siden, og før det åbenbart var blevet ulovligt at stjæle andres filmplot og genindspille dem i flottere og mere salgbare versioner...
Liselotte Thorlinn
Jeg synes, man skal bevare så meget som muligt af det oprindelige Palads. Palads = København. Derfor stemmer jeg for forslag nr 1. Da Palads hovedsageligt er pink, kunne man male den ny hvide bygning pink. Så hænger hele bygningen sammen
Dennis Nielsen
Det eneste som passer ind i arkitekturen er da det første forslag. De sidste to ser kun godt ud på illustrationer og 3D modeller, se bare de andre lignede bygninger rundt omkring i København. Østerport 2 eksempelvis
Joos Støvelbæk
Bevar palads! Stop den jagt på profit, lad palads blive som den er! Jeg stemmer ikke på nogen af de forslag, øv.
Joergen.traun Joos Støvelbæk
Jeg er helt enig. Hvad skal man med alt det byggeri? Det er jo virkelig noget miljøsvineri. Så stop det
Martin Holm
1
Kim Hermansen
Alle tre forslag er da spændende på hver sin måde. Der må være mange andre steder steder hvor de passer - så få dem gerne bygget. Men lad os os for Københavns særlige sjæl og arkitekturs skyld beholde det nuværende historiske Palads, som foruden sin egenhistorie i mange år har været et fantastisk kunstværk, på dén plads hvor det er DET som er det smukkeste. Så kan Nordisk Film med indlysende fordel for egen historie (og reklame) lave Palads til et centralt beliggende MUSEUM FOR DANSK FILM, som jo har en langt over 100 år gammel historie, og hvor Nordisk Film selv var et af verdens største, måske DET største, filmselskab, som eksporterede masser af film til de fleste af verdens lande. Det ville endda være en snublende nærliggende beliggenhed lige ved siden af det stadig verdensberømte TIVOLI.
morten.renberg
Ærgerligt man ikke har tænkt banegraven med.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling