pixel

Jordens Søjler

  • Østre Gasværk
  • premiere 12. oktober 2016
  • 4.02

Fakta

MUSICAL

Østre Gasværk

12. oktober – 18. december 2016 

Allerede i foyeren rammes man af den helt særlige stemning som Østre Gasværks ikoniske indre skaber ved sin blotte arkitektur. Den dunkle belysning, de rå mure og de dystre hvælvinger leder godt op til den episke fortælling ‘Jordens Søjler’, som skal til at udfolde sig på den store scene. Men kan denne almægtige beretning om endeløs kærlighed, tvekampe og blodige intriger holde til at blive tilsat musik og sang, ikke stå i skyggen af Ken Folletts succes, og fungere som musical?

’Jordens Søjler’ er en af verdens største litterære succeser, udgivet i 1989. Den efterfølgende serie blev også slugt af romanens fans verden over, som ikke kunne få nok. Østre Gasværk har som det første teater i verden fået rettigheder til at bearbejde romanen og omsætte den til scenen af den anerkendte musicaltrio Sune Svanekier, Lasse Aagaard, og Thomas Høg. 

Netop gasværket som ramme gør det muligt for scenograf Astrid Lynge Ottosen at lege med enkle virkemidler, som hellere skal understrege rummets allerede historisk mættede stemning, end at bygge en atmosfære op fra bunden, som på et traditionelt teater. Således hænger der over den smukke, sekskantede scene en enorm træramme, som skal forestille historiens centrale katedrals loft.

Kampe, ildebrande og overgreb foregår lige foran vores øjne: Det er dog ikke kamptekniktimer, som teatret har investeret mest i, men istedet er disse kraftudladninger fortolket igennem en minimalistisk og særdeles effektfuld kombinationen af lys, lyd og scenografi. 

Der er voldsom opbrudstid i England i starten af det 12. århundrede. Kirken overfor adelen. Under opførelsen af den store katedral i den fiktive by Kingsbridge møder vi den adelige Aliena (Maria Lucia Heiberg Rosenberg). Aliena er en hårdt prøvet kvinde, som møder modstand hele sit voksenliv igennem: Først ved tvangsbryllup, siden voldtægt og senere flugt. 

Maria Lucia formår med sit nærvær og gode fornemmelse for timing at skabe en stærkt funderet hovedkarakter, hvis smerte og håb man oprigtigt kan mærke. Overfor hende spiller Laus Høybye den unge stenhugger Jack, der med et rent hjerte forsøger at vinde Alienas gunst på slagmarken foran katedralen. Høybye er velvalgt, og med sit ildrøde hår, skælmske blik og vidunderlige stemme er han en værdig Jack til Aliena.

Foruden de to hovedroller består castet af blandt andre Caspar Phillipson som den gennemgående fortæller Prior Philip, der både formidler nutid og fortid; Kasper Leisner som Tom Bygmester; Nicolai Jandorf som Alienas største fjende William; og operasangerinden Andrea Pellegrini som fortidsfeministen Ellen, der hverken tror på Gud, konge eller fædreland. 

’Jordens Søjler’ byder på stemmer og skuespil i topklasse, men mangler de gode, vedkommende sange som fortæller os hvor i verden – den indre og den ydre – vores karakterer befinder sig. De dramatiske højdepunkter kan fra tid til andet virke en smule forpustede, når iscenesættelsen insisterer på at få alt med fra romanen, som spænder over et årti og omkring 1000 sider. 

Men hvis nogen kan lægge hus og sjæl til en storslået musical og tage kampen op med en bearbejdning af denne karakter, så er det de gode kræfter bag denne opsætning i kombination med den smukke location i det gamle gasværk på Østerbro. 

Mest læste

kommentarer

seneste
scene

Skyggen i mit øje
5.04

Ole Bornedal
Den Glade Enke
4.02

Operaen
Uendeligt dyb
4.02

Nikolaj Kunsthal
The Bodyguard - The Musical
5.04

Scandic Falkoner
Begærets mysterier
4.02

Det Kongelige Teater

seneste
film

Når det bliver morgen
3

Naomi Kawase
The French Dispatch
4.02

Wes Anderson
Verdens Smukkeste Dreng
5.04

Kristina Lindström, Kristian Petri
No Time To Die
5.04

Cary Joji Fukunaga
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling