pixel

Kulturhus i en bogstak

To nordvest'iske biblioteker har slået pjalterne sammen i nyt bogstabelformet kulturcentrum på Rentemestervej.

kbh magasin

Ikke mindre end 138 forslag var oppe at vende, da der skulle findes en vinder i konkurrencen om det nye biblioteks navn. Men ingen af de 137 andre kunne stikke det simple forslag "BIBLIOTEKET", og det er nu navnet på det nybyggede kulturcentrum på toppen af Bispebjerg.

Kort
BIBLIOTEKET

Bibliotekets udforming må også siges at ligge lige til højrebenet, for hvad er der inde i et bibliotek? Bunkevis af bøger, selvfølgelig. Og bygningens forskudte firkanter er inspireret af stablede bøger, som er lagt ovenpå hinanden som et klodsmajortårn.

Indenfor forbindes ”bøgerne” af gangbroer og trapper, og mellemrummene mellem de store firkanter har åbne glaspartier, som byder sollys ind og åbner bygningen op for omgivelserne.

På toppen af det hele kan du nyde udsigten over det omkringliggende nordvestkvarter fra bibliotekets udendørs tagterrasse.

disk_beskaaret.jpg

Fakta

BIBLIOTEKET

Biblioteket på Rentemestervej erstatter Lærkevej Bibliotek og Bispebjerg Bibliotek, og smelter sammen med det eksisterende Kulturhus NV.

Det er skabt af et konsortium bestående af COBE, Brødrene Andersen, Transform, Wessberg samt Schønherr Landskab.

Ingen løftede pegefingre

Den store bogstabel kommer til at rumme meget mere end noget at læse i.

Som det første af sin slags i byen, er biblioteket et integreret kulturhus, og der bliver ingen tyssen og løftede pegefingre, når bygningens nye faciliteter tages i brug.

I Kultursalen i bogstakkens øverste afdeling kommer der koncerter, teater og dans, og hver uge vil der være kreative værksteder for voksne og børn.

Også en lokal radio- og tv-station vil slå sine folder på Biblioteket, og bydelens lokaludvalg får et fast Demokratihjørne, hvor du kan debattere med lokalpolitikere og medborgere.

boern_beskaaret.jpg

Kvik-kasse og glad mad

Desuden får biblioteket et loungeområde til bog– og avislæsning, et IT-værksted med bærbare til udlån (indenfor bibliotekets grænser), masser af mødelokaler, der kan bookes i forvejen, og en Borgerservice Kvik-kasse til bestilling af pas, kørekort og hjælp til udfyldning af blanketter.

Et andet lokalt initiativ er Bibliotekets café, der er blevet til i samarbejde med kokken Søren Gericke og TV Glad’s kantine Tarteletten, der ligger længere nede ad Rentemestervej.

Caféen, som naturligvis har fået navnet Café Glad, satser på sund og spændende kost, kokkereret af ”glade” kokke og inspireret af Nordvests mange nationaliteter.

tegninger_beskaaret.jpg

One down, one to go

Du kan dog ikke gå ombord i hele bogstablen endnu.

Første etape af det nye kulturcentrum åbnede 1. april, og det er til at starte med muligt at forsyne sig i stueetagens såkaldte Kvikbiblioteket, en light-udgave af det færdige bibliotekssortiment, hvor du kan afhente reserverede biblioteksbøger. Også Borgerservice Kvik-kassen, børnebiblioteket og en halvfærdig Café Glad er klar til brug.

Den anden og sidste etape åbner den 6. maj, hvor alle bibliotekets faciliteter forventes klar – og så endda med søndagsåbent.

fra_siden_beskaaret.jpg

_mg_4111_beskaaret.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling