Laksefiskeri i Yemen
DRAMA / KOMEDIE
Premiere 31. maj 2012
Hvor langt skal man springe mod strømmen for at finde meningen med livet og hinanden?
Da den tilknappede fiskeri-ekspert Dr. Alfred Jones bliver kontaktet af konsulenten Harriet Chetwode-Talbot på vegne af hendes stenrige sheik-klient, der gerne vil indføre levende laks til Yemen, kan ingen af dem forestille sig, hvor det tilsyneladende vanvittige projekt vil føre dem hen.
Det kan publikum desværre sagtens. Symbolikken er tydelig og feel-good-filosofien næsten for sød. Og alligevel lader man gerne skægget stå for at fiske med Ewan McGregor og Emily Blunt i filmatiseringen af engelske Paul Tordays roman.
De tre hovedfigurer har en uforlignelig kemi og som filmen skrider frem, så håber og hepper man på dem, mens de forsøger at gøre det umulige. De er omgivet af pampere og pressekretærer, der alle er ude med snøren.
Kristin Scott Thomas er forrygende morsom som den effektive pressedame, der ikke skyer nogle midler for at få den rette vinkel på historien om det anglo-yemenitiske samarbejde, der kan sikre et bedre image i Mellemøsten.
Det er en smuk film, men sine steder også meget glat i sin historie, der undlader at stille spørgsmål. Den filosofisk anlagte Sheik Muhammed (Amr Waked) reduceres til en sympatisk skildret eksotisme, der kan lære os i Vesten noget om at finde troen og de sande værdier, hvis vi vil stoppe op, mærke ørkenvinden i ansigtet og ellers tro på, at noget vil bide på, når vi kaster linen ud. Insh’allah.
Det er nemt nok for ham at sige, når 50 mio. pund til laksefiskeri er et greb i lommen. Lokalbefolkningen er reduceret til baggrund for ham og i filmen.
Her kunne manuskriptforfatter Simon Beaufoy (’Full Monty’, Slumdog Millionaire') godt have arbejdet lidt mere til kanten. Og også med henholdsvis Harriets soldaterkæreste og Dr. Jones’ kone, der aldrig helt udvikler sig, men helt parallelt rejser væk og åbner et vindue, hvor romantikken forsigtigt får lov at snige sig ind som en beduin i den dunkle, arabiske nat. Det er også et spørgsmål om casting; stærkere spillet bipersoner havde bidt sig bedre fast.
Når ’Laksefiskeri i Yemen’ alligevel er en dejlig film, der sætter krogen i sit publikums hjerte, så skyldes det de eminente hovedskuespillere, der folder historien ud i smult vande, selvom præmissen et eller andet sted er bizar.
Så langt ude, at man faktisk håber at det kunne lade sig gøre. Insh’allah.