pixel

Brutalt P-anlæg viger pladsen for storbyggeri

Et gammelt garageanlæg på Frederiksberg forsvinder og overlader grunden til mere end 100 nye ældreboliger — og en klimaskole med grønne områder.

Plejecenter, entasis, luftfoto

Nu kan et nyt kapitel i omdannelsen af Frederiksbergs få, gamle industrigrunde til spritnye bykvarterer skrives.

Nærmere bestemt skal en del af Frederiksberg Forsynings industriområde tæt ved Nordre Fasanvej omdannes til et nyt center for ældre med grønne områder for hele nabolaget.

Mere præcist er vi lige ved siden af Copenhagen Business School / Dalgas Have, og navnet på det nye center bliver 'Ny Søndervang'.

Inden længe vil en grund, der i dag er helt domineret af parkering, i stedet huse 105 plejeboliger til ældre — og 24 boliger til botilbud.

Boligerne med plejecenter bliver opført som afløser for det eksisterende 'Søndervang Plejehjem', der ligger lige ved siden af, og det er ikke blot til glæde for de ældre.

Byggeriet skal give hele kvarteret et løft med offentlige, grønne udearealer og et mere aktivt bymiljø — klods op af Frederiksbergs store varme-forsyningsanlæg med sin 125 meter høje skorsten.

Ældre parkeringsanlæg rives ned

For at gøre plads til det nye må Frederiksberg Forsynings gamle parkeringsanlæg lade livet.

Er man en smule arkitekturnørdet, vil man måske begræde afskeden med anlæggets rå, brutalistiske udtryk — men omvendt vil anlæggets meget bastante mur ud mod Emil Chr. Hansens vej forsvinde til fordel for en mere indbydende gadeindretning.

Hele gaden gøres bilfri og får plads til nye opholdszoner, mens nye cykelstier i begge retninger på den tilstødende Stæhr Johansens Vej også er en del af pakken.

Den eksisterende Klimaskole, der frekventeres af folkeskolebørn — og som i dag også holder til på grunden — bliver fremover gentænkt som sted, hvor forskellige generationer kan mødes til læren om energi og klima, som Frederiksberg Kommune formulerer det. Dét skal bidrage til at invitere folk udefra ind på området og skabe fællesskaber på tværs af beboerne.

Ny grøn forbindelse til Kedelhallen

Resten af kvarteret får også et løft med nye cykelstier, grønne opholdsarealer og en grøn forbindelse til den nærliggende 'Kedelhallen' fra 1903, som var Danmarks første fjernvarmeanlæg, og som i dag bruges til sport- og kulturaktiviteter.

Det nye hus får facade i røde mursten med græs og solceller på taget. Det indre gårdrum i hovedbygningen får en lysere facade og bliver tæt beplantet.

Forsynings-grunden er ikke det eneste ældre område på Frederiksberg, der står til gennemgribende fornyelse.

Ikke langt derfra på det langt større og arkitektonisk — nok uden at fornærme nogen — lidt mere interessante areal, der huser det gamle Frederiksberg Hospital, er planerne for et nyt stort boligkvarter under forberedelse.

Tilbage på Ny Søndervang forventes plejecenteret, og det tilhørende område at stå færdigt i 2025. Det er uvist, hvad der skal ske med de tilstødende bygninger fra 1972 og 1985, der i dag huser det eksisterende plejehjem — og som de fleste nok ikke vil finde ret interessante rent arkitektonisk.

Det er tegnestuen Entasis, der har tegnet det nye byggeri.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling