pixel

Det nye Amager Centret har været på tidsrejse

Amager Centret er genopstået med Danmarks største plantevæg, tagterrasse og karaktertræk fra dengang, shoppingcentret var fabrik.

Amager Centret ombygget 2020

Hovedstadens ældste shoppingcenter har fået en make-over. Væk er glasfacaderne, de mørke fliser og det blå tema. Nu er Amager Centret i stedet hvidmalet med mintgrønne mosaiksten og trappetårne med art deco-detaljer.

Hvis centret var en person, ville det inden renoveringen nok ofte blive beskrevet som en lidt introvert og lukket en af slagsen. Dét mente centrets ejere — pensionsselskabet Danica og ATP ejendomme — i hvert fald. Og dét skulle der laves om på.

De seneste knap syv år har PLH Arkitekter derfor haft til opgave at gøre centret mere imødekommende. Målet var, at Amager Centret skulle genopstå som et egentligt centrum for bydelen og skabe grønnere rammer for amar'kanerne.

Ombygningen er blevet udført, imens alle butikkerne havde åbent, og da arbejdet var på sit højeste, var 13 arkitekter og konstruktører på projektet. Nu er forskønnelsen færdig, og første september blev det 45 år gamle center officielt genindviet.

Glimt af fortiden

Langs Amager Centrets gårdhave snor en ny, stor plantevæg sig — Danmarks største, ifølge arkitekterne. Planterne er placeret i mønster som et flettet reb, og det er selvfølgelig ikke et tilfælde. 

Shoppingcentrets fortid som fabriksbyggeri har spillet en hovedrolle i renoveringen — i gulvet kan man også finde rebmønstre støbt i kloakdækslerne.

Bygningen blev opført i 1940'erne som rebslageri og er siden da blevet ombygget ad flere omgange. I 1975 blev rebslageri til shoppingcenter. I 2008 blev centret ombygget. Og nu er seneste omgang altså afsluttet.

Denne gang har renoveringen hevet fortiden med op i nutiden og fremhævet den oprindelige arkitektur.

Før den seneste renovering var facaden dækket af glas og bølgende figurer. De er nu pillet ned. Butikkernes navne står ikke længere i egne logofarver, men er holdt i ens størrelse og diskret farve. 

Bygningen er hvidmalet igen, som dengang centret var fabrik, og bygningens to tårne er bevaret som de var i bygningens industrielle fortid.

Plads udendørs i stuen og på taget

Drømmen om at gøre Amager Centret udadvendt når helt op på toppen af bygningen med en ny, stor tagterasse i træ.

Og for at gøre den indre gårdhave i stueetagen mindre flad og kvadratisk — og mere intim — er det midterste af rummet blevet hævet op til et lille plateau, så de besøgende, der slår sig ned ved bænke og borde her, kan nå lidt flere timer med sollys.

Der er også kommet flere adgange ind til gårdrummet, så man nu både kan komme ind direkte fra gaden og gennem centrets caféer.

34.700 m² fylder det nye Amager Centret. Heraf er 4.800 m² nyt byggeri. I processen har centret har fået plads til cirka 20 nye butikker — blandt andet ved at bygge parkeringshuset om til en højere og slankere version.

Omgivelserne omkring butikkerne er blevet lysere og luftigere. Nogle af de indre stræder er nu dobbelthøje rum, og flere steder falder naturligt ovenlys på gulvene, hvor de mørkegrå fliser er skiftet ud med lyse.

Og hvor man på sit lørdagsindkøb tidligere nemt kunne havne i en blindgyde, er det indre gadenet i Amager Centret ændret, så rundturen blandt de i alt 86 butikker nu kan foregå i et mere flydende forløb.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling