pixel

Skyggen i mit øje

  • Ole Bornedal
  • premiere 28. oktober 2021
  • 5.04

Skyggen i mit øje

Fakta

DRAMA

Premiere 28. oktober 2021

Der er fuld knald på virkemidlerne når Ole Bornedals storladne 2. Verdenskrigsdrama toner over lærredet. Så med mindre man er kold som sten, kommer tårekanalerne på arbejde. 

Inspireret af virkelige hændelser, fortæller ’Skyggen i mit øje’ om den forfærdelige tragedie der ramte København i marts 1945, da det britiske luftvåben under et angreb på Gestapos hovedkvarter i Shellhuset, ved et uheld får det forkerte mål i sigtekornet og bomber Den Franske Skole. 86 børn og 18 voksne døde. 

Bornedal har valgt at vise krigen set fra barnets perspektiv. De uskyldige, som ikke helt forstår konflikterne og tumulten, men som dagligt ser ting ingen børn bør opleve. I centrum er trekløveret Eva, Rigmor og Henry – sidstnævnte har mistet talen efter han så et engelsk flys gennemskydning af en bil i Jylland. Det har gjort ham bange for åben himmel, og han sendes til København for at bo hos sin moster og onkel og deres børn.

’Skyggen i mit øje’ er dog ikke blot en gengivelse af en frygtelig tragedie, den stiller også et stort spørgsmål. Er Gud død eller sover han blot til middag, når djævlen går rundt i nazi-uniform, mens børn og voksne lider og dør? Det er den unge nonne Teresa, der beroliger de uforstående børn med sin forklaring, mens hun selv hjemsøges af tvivl og pisker sig selv i forsøget på at finde Gud. 

Udover en fremragende Fanny Bornedal i rollen som Teresa, er der et overflødighedshorn af velspillende skuespillere på rollelisten, deriblandt Alex Høgh Andersen (HIPO-Frederik), Danica Curcic (Rigmors mor) og ikke mindst børnene Bertram Bisgaard (Henry), Ester Birch Bech (Rigmor) og Ella Josephine Lund Nilsson (Eva).

Her er det hele; et storladent drama af næsten Spielbergske dimensioner, myriader af menneskæbner alt fra modige britiske piloter og modstandsfolk over nonner og unge desorienterede HIPO-mænd til børn som mister deres uskyldige blik på verden. Der er tjubang, sorger og glæder og et drys af romantik.

Det er utrolig gribende, når man er med gennem himlen i et britisk bombefly ved indflyvningen over København, og især som indespærret i ruinerne efter bombardementet hvor børnene dør. Det er Ole Bornedal, når han er allerbedst.

seneste
film

Oppenheimer
4.02

Christopher Nolan
Barbie
3

Greta Gerwig
Bror og søster
3

Arnaud Desplechin
Toves værelse
4.02

Martin Zandvliet
No Hard Feelings
3

Gene Stupnitsky

seneste
scene

Sister Act
3

Det Ny Teater
Dekameron
4.02

Teater Republique
Skruen strammes
3

Det Kongelige Teater
I frit forfald
4.02

Aveny-T
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling