pixel

SMK breder armene ud

Statens Museum for Kunst har fået ny forhave, som du meget gerne må hænge ud i.

SMK museumshaven

Fakta

Museumshaven

Sølvgade 48, Kbh K

En renovering af den knap 10.000 m2 store forplads til Statens Museum for Kunst.

Tegnet af tegnestuen Polyform og Karres en Brands for Statens Museum for Kunst og Københavns Kommune, der ejer arealet.

Museumshaven samt en modernisering af museets indgangsparti er blevet mulig med en donation på 48,5 mio. kr. fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde - OJD.

På den meterbrede bassinkant sidder en flok unge museumsgæster og lader kunstindtrykkene synke ind, mens de griner af den lille hund, der begejstret sponser gennem vandspejlet. Det over 30 meter brede bassin er allerede et naturligt samlingspunkt i det store åbne landskab foran Statens Museum for Kunst, der byder sig til som et nyt mødested midt i byen.

Museumshaven på hjørnet af Øster Voldgade og Sølvgade er resultatet af museets ønske om en mere tilgængelig og imødekommende indgang til SMK med gode muligheder for ophold og samvær, både for kunstkiggere og tilfældigt forbipasserende.

Den omlagte forhave er omtrent lige så stor som Rådhuspladsen eller Kongens Nytorv og har erstattet en hundrede år gammel, barokinspireret pryd-have. Væk er de indhegnende hække og det stramme stisystem, og i stedet er kommet bløde plæner og bugtende grusstier, så nysgerrige kan sive direkte ind i haven og op mod museet.

Tilbage i parken

Østre Anlæg bag museets bygninger har været den afgørende inspiration for det nye design, så Statens Museum for Kunst som den tungeste grundsten i Københavns fælles museumssatsning Parkmuseerne nu lever bedre op til fællesbetegnelsen.

»Det var vigtigt for os, at Museumshaven og Østre Anlæg blev til ét stort sammenhængende offentligt rum, hvor SMK ligger inde i parken, i stedet for i udkanten af den. Derfor har vi valgt at trække nogle af Østre Anlægs kvaliteter, de græsklædte bakker og bugtende stier, hele vejen rundt om museet,« fortæller Thomas Kock, partner i Polyform Arkitekter, der har formgivet forhaven sammen med hollænderne Karres en Brands.

Det dansk/nederlandske samarbejde er også hjernerne bag den sammenhængende fornyelse af Hauser Plads, Kultorvet og Købmagergade og det underjordiske Center for Renhold.

Bassin med store armbevægelser

At åbne op, brede armene ud og invitere byen tættere på har kostet en hel del træer lige foran museet livet, og væk er også barokhavens store syrenbuske. Men de lilla blomster gør comeback i udkanten af forpladsen, hvor 318 syrener plantes i grupper.

De gamle lysarmaturer er bevaret i den nye hænge ud-have, og på vej er en deling flytbare grønne stole, så de besøgende kan rykke rundt og sidde præcis hvor og med hvem, de vil. Og så er der altså det centrale bassin, der kan sprøjte som et springvand og har en dybde specialdesignet til at sejle med modelbåde, men som har endnu flere tricks i ærmet.

»Det er multifunktionelt. I hverdagen vil bassinet fungere som et vandspejl, der reflekterer himlen og trækker byens tårne ind i haven, men det kan også tømmes og bruges til kunstinstallationer, koncerter og performance art, eller det kan omdannes til en skøjtebane om vinteren. Med en diameter på 32 meter er der plads til de helt store armbevægelser,« siger Thomas Kock.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum