pixel

København får en flydende ø-park i havnen

Håndbygget ø-gruppe sættes i søen som et omkringflydende landskab i 2021.

cph-ø københavns havn

Forestil dig en hel lille flåde af begrønnende platforme, som sammen danner en flydende lommepark ude på havnevandet.

Hvor badende, GoBoat'ende og kajakroende københavnere går i land efter et hvil, for at slikke sol, kigge stjerner, holde picnic eller kaste fiskesnøren ud.

Hvor planter og træer på oversiden også giver insekterne og det lokale fugleliv et fristed, og hvor undersidens tang og bløddyr tiltrækker fisk og andet havliv.

Utopisk? Nej, i sommeren 2021 bliver det til virkelighed, hvis ellers alt går efter planen.

For principaftalerne om finansiering og drift er nu på plads, så den omkring­flydende ø-gruppe i Københavns havn kan realiseres, oplyser folkene bag Copenhagen Islands til Magasinet KBH.

Prototypen CPH-Ø1 har allerede i et par solsæsoner bevist sit værd som populært pejlepunkt, mødested og eventspace skiftende steder i havnen.

Og billederne af den lille håndbyggede øde ø med sit solitære træ i midten er gået verden rundt flere gange som et skævt og fantasifuldt fælles byrum i en ellers stadig mere friseret og ensartet havneudvikling hvor "copy/paste"-arkitektur rykker tættere og tættere på kajkanten.

Grønt i det blå

De kommende mobile park-øer bygger videre på erfaringerne fra den originale ø's 20 kvadratmeter planker. Og det er altså ambitionen, at kombinationen af bådebyggeteknikker, flydeelementer og vandingssystemer skal gøre næste generation af Copenhagen Islands endnu mere landskabelige – grønne pletter i den blå havn.

Konceptet er opfundet og skabt af den australske arkitekt Marshall Blecher sammen med Magnus Maarbjerg fra tegnestue- og produktionsfælleskabet Fokstrot. Snedkererende Fokstrot har selv til huse i værftet ved Slusen i Sydhavn og står også bag den nye cirkulære udkigsplatform med integreret bænk ved Stadsgraven mellem Christianshavn og Amagerbro.

Håbet med den flydende park er at blive katalysator for liv og aktivitet og dermed værne om havnen som et kulturelt og rekreativt frirum for alle københavnerne – uden at det ender i rent tivoli og turisme.

»Øerne skal, udover at fungere som nye oplevelsesrige destinationer i havnen, også ses som en reaktion på havnens udvikling de seneste år, hvor offentlige områder ofte underprioriteres til fordel for dyre boliger og halvprivate kajanlæg. Øerne giver det grønne offentlige rum tilbage til havnen,« siger Magnus Maarbjerg til Magasinet KBH.

CPH-Ø1 blev søsat med støtte fra Statens Kunstfond, og efter den store succes som midlertidig seværdighed og udflugtsmål rundt om i havnen er flere store fonde, udviklingsselskabet By & Havn og Københavns Kommune hoppet med om bord til næste fase – med ejerskab og drift placeret hos udviklingsselskabet og kommunen.

Når hele øgruppen er flydende, skal den fremover finansiere sin egen drift og vedligeholdelse gennem udlejning til events og arrangementer, sideløbende med at den flyttes rundt og skaber nysgerrighed i skiftende havneområder.

Små øer, store ideer

For ø-magerne er de nye park-platforme blot det næste skridt på vejen til drømmen om Copenhagen Islands som et stort netværk af flytbare og fleksible offentlige rum på havnevandet, som københavnerne kan udforske og udnytte:

En parkipelago, med skiftende aktiviteter alt efter placeringen, årstiden og hvad de lokale finder på.

Kommende mere avancerede øer kunne for eksempel være en flydende havnescene, en flydende vandlegeplads og en flydende sauna. Måske en sail-in café, et undervisningsauditorium eller en muslingefarm.

Spredt over hele havnen som lokale mødesteder og til romantiske udflugter for to. Eller koblet sammen til et helt flydende kontinent i forbindelse med festivaler og særlige lejligheder for tusindvis af tilskuere på kajkanten.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Sigynsgade får mere grønt og færre biler. Ny plan får opbakning på rådhuset og blandt de lokale beboere — men der er også skepsis.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling