pixel

‘Himmelsk’ kunst skal forskønne lommepark i Nordvest

Glenteparken i Nordvest er på vej til at blive genfødt som kombineret kunstprojekt og skybrudssikring. En læser har bedt Magasinet KBH undersøge, hvad dét går ud på.

Glenteparken Himmel

Du er tilgivet, hvis navnet ‘Glenteparken’ ikke umiddelbart siger dig noget. Den er nem at overse i forbifarten.

Den lille lommepark i Nordvests fuglekvarter ligger lige dér, hvor Frederiksberg, Nordvest og Nørrebro støder sammen i et lidt rodet, men meget urbant ingenmandsland af beboelse, infrastruktur og erhverv. 

Parken er mod vest flankeret af Nordre Fasanvej og det tidligere Novozymes’ massive fabrikskompleks, mod sydøst af S-togets højbane og mod nord af en nydelig gulmalet beboelsesejendom fra 1904. I sådan et miljø skal der lidt mere til end et par træer, en overgroet petanquebane og nogle forkølede siddemøbler for at tiltrække sig opmærksomhed.

Men snart bliver det lidt sværere at overse Glenteparken.

Undrende læser

Det seneste par år er der nemlig blevet gravet og bygget i Glenteparken, og nu er arbejdet så småt ved at være slut.

Resultatet har fået en læser af Magasinet KBH til at undre sig: Hvorfor er der pludselig skrevet ‘Himmel’ med store lyseblå betonbogstaver på jorden i Glenteparken? Er det et kunstprojekt eller noget helt andet?

Svaret er både-og. Den ‘himmelske’ installation i Glenteparken er det kunstneriske indslag i et større byrums- og skybrydsprojekt i Glenteparken samt på de nærliggende Glentevej, Vibevej og Ørnevej.

Projektet omfatter skjulte tiltag som faskiner under vejbanerne, og mere synlige initiativer som regnbede langs vejkanterne og kombinerede opholdsområder/regnvandsbassiner på Vibevej over for Imam Ali Moskeen. En faskine er en kasse eller et hulrum under jorden, som kan holde på regnvandet og langsomt lade det sive ned i jorden — og på den måde aflaste kloakkerne, når det virkelig regner.  

I hele området er veje og vejkryds blev indsnævret for at dæmpe trafikken, og regnbedene er blevet beplantet med stauder, buske og træer og udsmykket med effektfuld belysning og farverige fuglehuse.

Himlen spejler sig

Som rosinen i projektets pølseende er der blevet udgravet et stort regnvandsbassin i Glenteparken, og dette er udsmykket med kunstprojektet ‘Himmel’, som er skabt af kunsteren Marianne Jørgensen. 

Hun har tidligere stået bag flere udendørs kunstinstallationer, hvor ord på den ene eller anden måde indprentes i landskabet og med tiden bliver en del af det.

Ordet ‘Himmel’ henviser blandt andet til, at kvarterets gader er navngivet efter fugle, men også til at regnen falder fra himlen, og at regnvandsbassinet vil spejle himlen, når det er fyldt op. 

De hævede, lyseblå betonbogstaver med de bløde kanter skal samtidig fungere som siddemøbler og legeinventar. Det vil for eksempel være oplagt for børn at lege ‘jorden er giftig’ på bogstaverne. Samtidig skal værket fungere som et nyt vartegn for Fuglekvarteret — en grund til måske at slå vejen forbi.

Fernisering og indvielse

Der vil være mulighed for at bese værket på tæt hold fra lørdag 13. april klokken 12.30, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune holder indvielse af det samlede byrums- og skybrudsprojekt samt fernisering af ‘Himmel’. 

Arrangementet omfatter blandt andet en tale af teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), poesioplæsning, musik samt mulighed for at møde kunstneren bag ‘Himmel’, Marianne Jørgensen.

Det er landskabsarkitektfirmaet Schønherr, der har slået stregerne til de øvrige dele af byrumsprojektet.

Har du også et spørgsmål eller et tip til en historie? Send en mail til tip@magasinetkbh.dk. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling