pixel

Svømmer’n på plakaten

Få klassiske frederiksbergske badeplakater på væggen derhjemme.

kbh magasin

Fakta

Plakaterne koster fra 350-750 kroner.

Du kan kigge og/eller købe på kunsttrykkeriets hjemmeside.

Man forbinder som regel 1930’ernes karakteristiske propagandaplakater med røde faner, kampklædte skikkelser og politiske slagord. Men på Frederiksberg Svømmehals plakater fra den tid, handler det om røde kinder, badedragter med ben og ro i sindet – selvom der faktisk også er en politisk agenda bag.

frb-sven-brasch.jpg

I 1930’erne skyllede en sundhedsbølge ind over landet, og København byggede badeanstalter og svømmehaller som aldrig før, for at holde den offentlige hygiejne på et nogenlunde niveau.

Et af disse hygiejniske nybyggerier var Frederiksberg Svømmehal, som var en af de første af sin slags i landet.

frb-thor-boegelund_1938.jpg

Dengang boede hele familier stuvet sammen i små lejligheder uden bad og toilet, og det var vigtigt at sprede sundhedspropagandaen til den københavnske befolkning. Det gjorde man ved hjælp af flotte, farverige reklameplakater, som skulle give københavnerne lyst til at ta’ en tur i svømmeren.

frb-e-b-smith1.jpg

Ah, Dampbad... Nu er Frederiksberg Svømmehal og kunsttrykkeriet Permild & Rosengreen gået sammen om at genoptrykke de gode gamle svømmehalsplakater, som i dag er blevet til vaskeægte kunstklassikere.

arne_ungermann_1936.jpg

Motiverne er scener fra svømmehallen, for eksempel børn som sludrer på kanten af bassinet eller en badehættebeklædt mor med en baby på armen. Eller hvad med dampbadsreklamen, hvor kun et rødt, svedigt ansigt kan ses gennem dampskyerne, eller den hvor en kvinde har fundet sindsro i sin hvide badedragt i det mørke, stille vand.

soeren_bruno_1937.jpg

Plakaterne er tegnet af kendte plakatkunstnere som Arne Ungermann, Thor Bøgelund og Sven Brasch, og der er 11 forskellige slags at vælge i mellem.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling