pixel

Tættere på Axeltorvs 5 dåser

Scalas afløser nærmer sig på listefødder, se de nye tegninger.

kbh magasin

Efter en usædvanlig hurtig og afdæmpet lokalplansproces er det nu helt officielt og stensikkert, at det bliver fem runde tårne, der erstatter Scala på Axeltorv.

Nye visualiseringer af projektet går tættere på de lokale stjernearkitekter Lundgaard & Tranbergs vision og viser i flere detaljer de skulpturelle sodavandsdåse-tårne, der ellers hidtil er blevet mere hemmelighedsfuldt fremvist som miniaturemodeller og tegnet på temmelig lang afstand.

Fakta

Axeltorv 2

Et 23.000 m2 stort ejendomskompleks, bygget som fem sammenkoblede tårnbygninger i syv til 16 etager.

De nederste etager skal have butikker og caféer, resten kontorer. Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel har på forhånd reserveret 15.000 m2.

Udtænkt af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Bygherren er Ejendomsselskabet Norden, der regner med at bruge 1 mia. kroner på projektet, der skal stå klar i 2015.

Blandt andet afslører de lidt mere nærgående illustrationer, at facaden bliver af glas på femlingerne, der får forskellige højder mellem 28 og 61 meter – og mellem sig en fælles stueetage med en frit tilgængelig byhave på taget.

Kort
Axel Towers

axeltorv_2_2.jpg

Uden trompet-fanfarer

Et af tidens mest imødesete byggeprojekter i København har foreløbigt været bemærkelsesværdigt underspillet i offentligheden, hvor hverken kommunen, bygherren eller arkitekten kan beskyldes for at være opmærksomhedssøgende.

Helt uden ledsagende trompet-fanfarer dukkede planerne op til overfladen for præcis et år siden, og i marts gik nedrivningsmaskinerne lige så stilfærdigt i gang med at pulverisere det fordømte forlystelses-spøgelseshus på grunden.

Gennem 2012 blev krateret foran Tivoli dybere og dybere, og Axeltorv-projektet blev det mest populære og mest kommenterede her på magKBH. Imens gik "Scala-dåserne" deres udramatiske gang gennem det kommunale godkendelsessystem, og stort set ubemærket kom den endelige tommelfinger op fra Københavns Borgerrepræsentation inden jul.

axeltorv_2_3.jpg

Ingen spejlreflekser

Med det selvudslettende projektnavn 'Axeltorv 2', opkaldt efter adressen, kan de fem runde tårne dermed nu skyde op på den sydlige del af Axeltorv med forventet åbning i 2015. Og til den tid vil de altså være beklædt med glas.

Ifølge den friske lokalplan må de mange glaspartier dog ikke spejle omgivelserne, men får en mørk og stadig transparent farvetone, og skal adskilles af tunge, naturlige materialer som træ, kobber, tegl eller natursten.

Med i pakken med de fem tårne er også et bredt bælte af grønne træer, der skal plantes hen over Axeltorv. Som en landskabelig hilsen til byens gamle voldanlæg – og for at skabe læ, så vindforholdene ikke forværres på pladsen. Tegningerne af projektet giver dog endnu ikke mange indtryk af, hvordan træerne og den hævede have mellem dåserne vil tage sig ud.

Københavns politikere vedtog Axeltorv 2-projektet med en opfordring til bygherren, Ejendomsselskabet Norden, om at udnytte muligheden for at placere en bar eller restaurant i den højeste tårn-top. De øvre etager er ellers forbeholdt kontorer, mens der gøres plads til butikker og cafeer i gadeplan.

axeltorv2_4.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling