pixel

Svanemølle­værket som teknisk museum et skridt nærmere

Når Ørsted forlader Svanemølle­værket i 2023, bliver det ikke lukket og slukket. Værket nærmer sig en fremtid som nyt Teknisk Museum og center for grøn innovation.

Visualisering svanemølleværket teknisk museum

Danmarks Tekniske Museum har længe lidt under trange forhold i et industrikvarter i Helsingør. Men i fremtiden kommer der mere passende rammer for formidlingen af Danmark som industrination og højteknologisk samfund, hvis museet flytter ind i Københavns ikoniske varmekraftværk på Ydre Østerbro — lige ved siden af Nordhavn.

Og det er der meget, der tyder på det gør. By & Havn har nemlig offentliggjort en rapport der viser, at det både vil være ønskeligt og også muligt at genanvende værket til museum, når Ørsted forlader lejemålet i 2023.

Med den nye beliggenhed ved vandet i Nordhavn vil museet få omgivelser, der både i plads og pragt overstiger de nuværende og vil kunne tage imod langt flere gæster.

Teknologimuseum i international liga

Det erklærede mål med flytningen er da også at skabe et teknisk museum af international kvalitet, der fortæller den sammenhængende historie om videnskab, industri og teknologi som grundlag for det danske velfærdssamfund.

Det skal vise alt fra de første fly til industrirobotter og den rumkapsel, der fik Danmarks første astronaut ud i rummet og dermed var med til at sætte dansk videnskab på verdenskortet.

Tanken er, at det nye museum skal få hjemme i 'Kedelbygningen' længst mod øst, hvor der er mellem 35-40 meter til loftet og i alt 8.900 m2 at boltre sig på.

Men værket rummer derudover Maskinbygningen i midten og Højspændingsbygingen ind mod Østerbro. Så hvad skal der ske med resten af de i alt 22.000 m2, som Svanemølleværket udgør?

Innovationshub i resten af huset

Først og fremmest skal hele bygningen have et samlet koncept, der også ligger i tråd med husets fortid som københavnsk energikilde. Svanemølleværket skal derfor blive samlingssted for teknologi og bæredygtighed og være innovationshub for ‘Danmarks omstilling til klimanation og teknologisk samfund’, som det hedder i rapporten.

Således bliver rammen om fortidens energiproduktion genanvendt til at vise fremtidens bæredygtige løsninger indenfor eksempelvis byggeri, energi og cirkulær økonomi.

Hvordan sådan en hub ser ud, og hvem, der skal holde til i den er endnu ikke fastlagt. Men den kan feks. rumme showrooms for den del af dansk erhverv, der har med speciale i bæredygtighed og teknologi, være arnested for grønne startups eller fællescampus for teknologiske institutter på universiteterne.

Med store event spaces og mad og drikke vil værket kunne bidrage til bylivet og holde konferencer og for tech-festivaler. Ideelt set skal hubben tiltrække og huse tech-startups og projekter, der arbejder for FN’s verdensmål og vise Danmark som en offensiv spiller indenfor grøn omstilling.

Konkurrencedygtigt prestigeprojekt?

Håbet er, at Svanemølleværket kan blive et profilprojekt, der med en dansk samfundsvinkel på teknologi kan høste international opmærksomhed og prestige.

Der får København dog kamp til stregen med trendsættende innovationshubs som Urban Tech Republic i Berlin Tegels gamle lufthavn og Maria 01 i Helsinki som umiddelbare konkurrenter.

Indtil videre er det hele stadig på ønskestadiet. Svanemølleværket producerer fortsat varme til København, og en erstatning for værket er endnu ikke på plads.

Der skal også stadig en mere udførlig undersøgelse af forholdene til, før man ved, om det kan lade sig gøre at huse museum på Svanemølleværket.

Finansieringen er ej heller i hus endnu. Danmarks Tekniske Museum har søgt staten om en særlig bevilling på i alt 25 millioner kroner til ombygningen, og derudover skal en finansieringspakke med fondstilskud og støtte fra Københavns Kommune falde på plads.    

Men den nye rapport tager projektet et skridt nærmere realisering, og Danmarks Tekniske Museum forventer at kunne flytte ind i 2026 — efter en ombygning der skal starte i 2023.

 

 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling