pixel

Finansiering rykker teknisk museum tættere på Svanemølle­værket

Svanemølleværket er rykket et skridt nærmere en fremtid som Danmarks Tekniske Museum. Projektet er nu på finansloven, og flere fonde er i spil til at finansiere.

Svanemølleværket forplads Nordhavn Østerbro

Planerne om at flytte Danmarks Tekniske Museum fra sine trange forhold i et industrikvarter i udkanten af Helsingør til det ikoniske kraftvarmeværk på Ydre Østerbro er kommet et afgørende skridt nærmere på at blive realiseret.

Projektet kom på finansloven i december 2021, da et bredt flertal af partier på Christiansborg blev enige om at støtte DTM 4.0 med fem mio. kroner årligt over de næste fire år.

DTM 4.0 er den fond, der arbejder på et nyt og bedre teknisk museum, og beløbet skal hjælpe museet med at realisere sine flytteplaner — heriblandt udskrivelsen af en arkitektkonkurrence, der nærmere skal formgive forvandlingen fra kraftvarmeværk til topmoderne museum.

Samtidig er politikerne på Københavns Rådhus blevet enige om at give tilsagn om at støtte driften af det nye museum med to mio. kr. årligt, når dørene på det ombyggede Svanemølleværket forhåbentlig åbner op i 2026.

I dialog med fonde

Dermed er de første, små finansielle brikker faldet på plads i det store puslespil. Og de falder på et tørt sted. Det vil koste mange penge at omdanne et af Danmarks mest velkendte industrielle bygningsværker til et teknisk museum, der kan gnubbe skuldre med sine internationale forbilleder.

Det samlede budget for den nye udgave af Danmarks Tekniske Museum lyder på svimlende 850 mio. kroner.

Lars Liebst — tidligere direktør i Tivoli og nuværende formand for DTM 4.0 — udtaler til Berlingske, at der bliver forhandlet med flere private fonde om støtte til projektet.

»850 mio. kroner er mange penge, men foreløbig er vi i god dialog og har fået nogle ret gode tilbagemeldinger. Så det tegner lyst,« siger Lars Liebst til Berlingske. Han regner med at tidsplanen vil holde, så museet er klar til at invitere gæster ind i nye omgivelser i 2026.

Teknologimuseum og innovationshub

Danmarks Tekniske Museum vil — om alt går vel — flytte ind i den del af Svanemølleværket, der er kendt som »Kedelbygningen«. Her er der højt til loftet — mellem 35 og 40 meter — og i alt 8.900 m2 at boltre sig på.

Det betyder, at der bliver ledig plads i den lavere del af Svanemølleværket — »Maskinbygningen« og »Højspændingsbygningen« — som er placeret tættest ind mod Østerbro.

Her er det visionen, at begge bygninger skal omdannes til samlingssted for teknologi og bæredygtighed — en slags innovationshub for grøn omstilling i stil med tilsvarende hubs som Urban Tech Republic i Berlin Tegels gamle lufthavn og start-up hub'en Maria 01 i Helsinki.

Et kommende innovationscenter i Svanemølleværket holder dog stadig på visionernes holdeplads, så vi har endnu til gode at få at vide, hvordan det i givet fald skal se ud og hvem, der får til huse i centeret.

Inspireret af 1930'ernes amerikanske fabriksbyggeri

Svanemølleværket blev opført i årene efter Anden Verdenskrig og stod klar til at forsyne den nordlige del af København med el og fjernvarme i 1953. Bygningens kasser og kvadrater er inspireret af funktionalistisk højhus- og fabriksbyggeri fra 1930'ernes og 1940'ernes USA.

Kul blev brugt til at fyre op i kedlerne med, men fra midten af 1980'erne blev det skiftet ud med naturgas. I dag er Svanemølleværket stadig et fungerende kraftvarmeværk under Ørsted, der er med til at forsyne København med varme.

De aktiviteter skal udfases, før museet kan flytte ind, men Ørsted forlader efter planen allerede lejemålet til næste år. Hvis alt går glat, forventer man derfor at kunne starte ombygningen af kraftvarmeværket allerede i 2023 — og altså at åbne dørene for gæster i 2026. 

Man håber på 300.000 årlige gæster. Det er en slat mindre end de mere end 3 millioner, der årligt besøger det store Science Museum i London, men London er som bekendt også en noget større by og giver gratis adgang til sin udgave af et teknisk museum. I Helsingør koster det p.t. for voksne 110 kr. at komme ind på Danmarks Tekniske Museum. 

Flytningen af Danmarks Tekniske Museum fra Helsingør til Svanemølleværket på Ydre Østerbro er blot en af flere museumsprojekter, der er undervejs i København.

Gigaprojektet Statens Naturhistoriske Museum til 1,2 mia. kroner er godt undervejs og forventes at stå klar i 2023. Det Jødiske Museum er ved at trække noget af sit indre ud i byrummet, og på Østerbro er en særlig 70'er-bygning ved at skifte ham.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling