pixel

Tivoli vokser videre mod byen

Talentskoler og administration samles i endnu et nyt glashus, denne gang på bagsiden af Tivoli i Tietgensgade.

tivoli huset dagslys aftenlys

Mens nedtællingen er gået igang til åbningen af Tivolis nybyggede kulinariske hjørne ved hovedindgangen på Vesterbrogade, har forlystelseshaven også fået lov til at udvide sin bagende mod Tietgensgade.

Kort
Tivoli Huset

Her skal Tivolis talentskoler for musik og ballet flytte ind i nye, stjernearkitekttegnede glasetager, der lægger sig omkring den eksisterende koncertsal.

I den transparente tilbygning Tivoli Huset vil Tivoli-Gardens 100 unge musik-elever og Tivoli Ballet Skoles 200 balletbørn komme tættere på deres voksne kolleger fra Tivolis Symfoniorkester og Tivoli Ballet Teater. Begge talentskoler mangler tidssvarende forhold og vil gerne vokse – og i samme ombæring kan Tivoli så samle sin administration på et par af de nye moderne etager.

Mest iøjnefaldende af de ekstra godt 7.000 kvadratmeter bliver øvesalen placeret tværs henover den lave fløj af koncertbygningen, hvor restauranten Wagamama ligger i gadeplan. Med store glaspartier både på have-siden og gade-siden vil salen udstråle liv og aktivitet – og få denne del af Tivolis afgrænsning til Tietgensgade til at vokse sig 24 meter høj.

Videre ned mod Bernstorffsgade beklædes udbygningen med trælammeller og nøjes med at nå maksimalt 14 meter op. Tagene og de tilbagetrukne terrasser plantes til med grønt.

Godkendt i andet forsøg

Tivoli Huset er tegnet af de amerikanske arkitekter Pei Cobb Freed & Partners (kendt for Louvre's glaspyramide), nøjagtig som Tivoli Hjørnet med madmarked, hotel og offentlig tagterrasse, der forventes indviet i november 2017.

Og nøjagtig som den foregående etape af Tivolis strategi om bedre at udnytte muren til den omkransende by – hvad der indad ikke er plads til, må udad vindes – startede Københavns Kommunes politikere med at afvise projektet for at være for højt og for dominerende for omgivelserne.

For det utrænede øje kan det være temmelig vanskeligt at se forskel på det nedstemte Tivoli Huset fra 2015 og så den lige så høje udgave, som Teknik- og Miljøudvalget gav sin afgørende tommelfinger op lige inden sommerferien. Men de øverste etager er blevet lidt mindre og trukket lidt længere tilbage, til gengæld for flere kvadratmeter i den laveste del af byggeriet.

Tivoli forventes at melde en tidsplan ud for sin forstørrede bagende, når Tivoli Huset også har fået sin formelt endelige godkendelse i Borgerrepræsentationen i sensommeren. Prisen er tidligere sat til 130 mio. kroner, hvoraf A. P. Møller Fonden donerer de 50 millioner.

Tivolis Koncertsal er fra 1956 og blev sidst renoveret med en tilbygning i 2005.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • Vesterbro
København har fået sin første udsigtspool under åben himmel (eller byens hotelgæster i luksusklassen har i hvert fald).

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.
læservision
Valby
Klubber og foreninger i Valby Idrætspark har en ambitiøs vision om at lave området til en hel idrætsby.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Indre By
De 12-20 årige vil have en by med bedre luft, sikrere veje og mere plads til gode byrum. Start med at lukke for biler på Vester Voldgade, siger de.