pixel

Terrasseret kontorhus på det glemte hjørne af Vibenshus Runddel

Efter mange år i limbo er der nye planer for Københavns omstridte portal mod nord.

vibenshus runddel kontorhus

Selvom de hoppende neon-chokoladefrøer forlængst er forsvundet fra deres skorsten over Vibenshus Runddel, har Lyngbyvejens møde med Jagtvej og Nørre Allé stadig en særlig genkendelighed i byen som billisternes nordlige portal ind og ud af København.

Kort
Jagtvej 171

Chokoladefabrikken er ombygget til kontorfolk, og lige overfor i kanten af Fælledparken åbner i løbet af sommeren 2019 runddelens egen metrostation. Men hjørnet mellem Jagtvej og Aldersrogade er en indhegnet byggetomt i limbo, efter at planerne om et skulpturelt vinklet glashus tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) gik i vasken.

Efter megen palaver siden 2000'erne, en kommunal nedstemning og et efterfølgende re-design blev BIG-huset med det ekstremt skrående tag ellers godkendt med en ny lokalplan i 2012.

Der skete bare aldrig mere, og i 2016 blev grunden solgt videre og et par forladte gamle fabriks- og barakbygninger på den revet ned, mens den nye ejer startede forfra med planer om et kontorhus, der kan leve op til den strategisk gode placering.

Det er nu endt med et lidt mere traditionelt forslag, der dog stadig vil suge øjnene til sig, når man passerer Vibenshus Runddel – og som stadig skal variere i sit udtryk afhængig af vinklen, man ser det fra:

En brunlig metalbygning med en højde på op til 34 meter. I ni etager ud mod Jagtvej og trinvist faldende til fire etager mod Alderrogade, hvor nedtrapningen udnyttes til grønne tagterrasser for husets medarbejdere.

Boliger i tilgift

Foruden det fritstående kontorhus direkte ud mod runddelen tæller de omstartede planer nu også et boligbyggeri lige bag ved det.

Yderligere af hjørnets tidligere fabriksbygninger skal nemlig fjernes og karréen i stedet lukkes med en boliglænge i fem-syv etager. Oven på en base beklædt med lyse tegl vil de øverste etager mime kontorhuset og trappe ned mod den eksisterende bebyggelse med en taghave for beboerne.

Karréens hjørne ud mod Jagtvej vil udgøres af en af de bevarede bygninger, en funktionalistisk tidligere cigarfabrik fra 1930´erne med et lille tårn, der ombygges fra erhverv til mindre ungdomsboliger.

Samlet bliver det til godt 6.000 etagemeter private boliger og 9.000 etagemeter erhverv på hjørnet, foruden parkeringskælder. Mellemrum og kantzoner skal blive til små grønne byrum med plantebede og 33 nyplantede træer.

Hele projektet er tegnet af Dissing+Weitling, der i København især er kendt for sin trio af cykelbroer: Bryggebroen, Åbuen og Cykelslangen.

Fra kritiker til udvikler

Bag de nye byggeplaner for det glemte hjørne af Vibenshus Runddel står ATP Ejendomme, der er en af hovedstadens større kontorudlejere, mest berømt Axel Towers.

ATP Ejendomme ejer i forvejen de tilstødende bygninger på Jagtvej, der nedrives eller inddrages i projektet. Og som et lille tvist på historien, var netop ATP Ejendomme blandt de mest vedholdende nabokritikere af det forrige kontorhus tegnet af BIG.

Nu er ATP Ejendomme altså selv på vej i offentlig høring med et byggeri, der er lige så højt som det, de i sin tid mente var for voldsomt og bastant i forhold til de tre-fem etages ejendomme, der præger billedet ved hjørnet.

Københavns Kommunes politikere har givet en foreløbig tommelfinger op til forslaget til endnu en ny lokalplan til erstatning for den halvnye, aldrig udnyttede lokalplan fra 2012.

Men et stort mindretal stemte imod og ønsker sig et mindre massivt byggeri. Og frem mod den endelige vedtagelse, som der forventet skal stemmes om ved udgangen af 2019, har de øvrige naboer varslet indsigelser mod bygningernes højder, skyggegener og den forventede øgede trafikmængde i lokalområdet.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Visioner
  • Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.

relaterede
visioner

læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Nordhavn
Men cykel- og gangforbindelse er droppet, og Svanemølle­havnen splittes op i to mens stort byggeri står på