pixel

Ny chance til BIG-højhus

Et spektakulært, men nedstemt kontorhus til Vibenshus Runddel prøver igen – 11 meter lavere.

kbh magasin

Efter at have været en ny tur på det prisbelønnede tegnebræt hos Bjarke Ingels Group (BIG), lever visionen om et skulpturelt, 11-etagers kontorhus på hjørnet af Vibenshus Runddel igen.

Højhuset blev ellers stemt hjem i efteråret, da massive naboprotester fik byens politikere til at gå imod den nye lokalplan for adressen Jagtvej 171. I den modererede version to er bygningens skarpe vinkler blevet rundere, og der er skåret 11 meter af toppen, så det højeste punkt nu bliver 33,5 meter oppe.

Politisk opbakning

Justeringerne skal give mere lys og luft til de omkringliggende bygninger, og hos bygherren Aldersro APS er optimismen omkring projektet tilbage, fordi ændringerne er lavet i tæt dialog med Københavns Kommune:

”Vi har prøvet at imødekomme kommunens ønsker, og der er derfor større politisk opbakning til bygningen, som den ser ud i det nye forslag. Vi har en god mavefornemmelse, men i betragtning af, hvad der skete sidste gang, så tror vi ikke på noget som helst, før den endelig beslutning er taget,” siger Casper Moltke Leth fra Aldersro.

Lise Thorsen (A) fra Teknik- og Miljøudvalget bekræfter, at der er en politisk velvilje overfor det nye lokalplanforslag:

”Vi har haft et frugtbart samarbejde med bygherren og arkitektfirmaet. Det er fint, at de har taget det, vi sagde, ad notam. Kontorbygningen er blevet mindre voluminøs efter de har skåret af højden, hvor den var meget massiv i det første forslag”.

jagtvej171_1.jpgjagtvej171_version2.jpg

Stadig nabo-modstand

De potentielle naboer til kontorhuset er derimod ikke mere begejstrede for det nye forslag, end de var for det gamle.

ATP Ejendomme på Jagtvej 169 er blevet tilgodeset ved at BIG-højhusets udkragning mod dem er løftet to meter for mere luft og lys, men det ændrer ikke på en væsentlig del af ejendomsfirmaets kritik.

”Vores indsigelse var også, at volumenmæssigt og arkitektonisk passer bygningen ikke ind med de lavere og ældre bygninger. Og vi synes stadigvæk, at bygningen er alt for voldsom og bastant i forhold til de tre-fem etages ejendomme, der præger billedet ved Vibenshus Runddel. Vi er ikke bange for byens udvikling og ser gerne at det bliver bygget noget på den grund, men det skal passe til den eksisterende bebyggelse,” siger Nikolaj Henriksen fra ATP Ejendomme.

Ingen sol midt på dagen

I andelsboligforeningen A/B Vibenshus bor Mette Juhl, og hun mener heller ikke, at den nye udgave af kontorhuset er en forbedring. Hendes udsigt til Fælledparken bliver fortsat delvist blokeret, BIG-bygningen vil stadig skygge for solen i lejlighederne fra september til marts, og foreningens altaner bliver generet:

”Vi får ikke sol midt på dagen i den i forvejen mørke del af året. Det er meget, meget trist. Og vores altaner kommer så tæt på den nye bygning, at man kommer til at føle sig overbegloet, når man sidder der. Det er ikke så privat at kigge lige ind i et kontorlandskab,” siger Mette Juhl.

jagtvej171_foer_2.jpgjagtvej171_efter_2.jpg

Som svar på kritikken siger Casper Moltke Leth fra Aldersro:

”Den her bygning giver mere lys end en klassisk fem etagers karrébygning i København, hvor det kun er de øverste etager og ikke stuelejlighederne, der har sollys.”

Han mener også, at privatlivet på altanerne ville have dårligere forhold, hvis der blev bygget en traditionel boligblok overfor andelsboligforeningen:

”I vores bygning er det kun udkragningen, der rager ud mod altanerne. Og modsat folk i en boligbebyggelse, går de ansatte i kontorhuset hjem efter arbejdstid, og så kan folk sidde helt ugenert på deres altaner om aftenen og i weekenderne.”

Ny høring i marts

I marts sendes det reviderede forslag til høring i to uger. Og så er spørgsmålet, om lige så mange naboprotester som sidst, kan få Miljø- og Teknikudvalget til at nedstemme BIG-højhuset igen.

”Nu taler jeg for egen regning, men jeg tror, at vi står fast ved det her. Lokalplanforslaget er godt, som det er nu. Men, der er mange beslutningsprocesser endnu, før det er vedtaget,” siger Lise Thorsen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling