pixel

Lad beboerne donere penge til en grønnere by

Kan kommunen ikke prioritere flere træer i byen for skattekroner? Så kan københavnerne selv betale til en træfond, skriver Peter Skjøt.

gråbrødre torv platantræ

Finansministeriets spændetrøjer og kommunernes interne hundeslagsmål om, hvem der må sætte skatten op, så andre skal sætte den ned, gør det stort set umuligt for de kommunale politikere, at tage initiativ til meget andet end at bevillige penge til nedslidte kloaker og prøve at få plejehjemmene og skolerne til at se nogenlunde funktionelle ud på overfladen.

Derfor er det ikke så mærkeligt, at de kan have være svært at finde penge til træplantning i byen.

Ifølge en nylig artikel i Magasinet KBH er der ikke afsat en eneste krone.

Det er kræperligt, men når man har en handicappet søn og kender folk, hvis kælder oversvømmes ved kraftigt regnvejr, så er jeg faktisk enig i, at så må træplantning komme langt ned på prioriteringslisten.

Men det gør ikke ambitionen om 100.000 flere træer forkert.

Lad københavnerne betale frivilligt

Kunne vi københavnere ikke oprette en træplantningsfond?

Hvis os røde — og mange af os hører bestemt ikke til sultens slavehær — virkelig mener, at vi skal betale mere til fællesskabet, og de blå — der heller ikke alle er forarmede erhversdrivende på konkursens rand — virkelig går ind for privatisering, så burde det vel være muligt, at få 100.000 københavnere til at smide en plovmand ind i fonden om året. 

Det vil give 50 mio. kroner, så der kan plantes træer og grønt — og København kan blive verdens grønneste hovedstad.

Konceptet kunne måske også udvides til andre områder:

Plejehjemsfonden, Fonden til etablering af kædeuafhængige forretninger og Børnehavefonden kunne være andre eksempler, hvor private og kommunale institutioner kunne få et tilskud fra frivilligt indbetalte midler.

Det gode ved modellen er også, at den ikke kolliderer med Finansministeriets teoretiske regnemaskine.

Fondspengene er nemlig at betragte som private, og derfor gavner de beskæftigelsen og alt muligt andet godt — i modsætningen til hvis de var skatteindkrævede, for så ville de være skadelige i alle tænkelige retninger.

Personligt fatter jeg ikke logikken, men da det åbenbart er et uantastelig dogme af nærved religiøs karakter, så må man jo sno sig.

Vær med i debatten om byen. Send indlæg på 500-1.000 ord til opinion@magasinetkbh.dk.

Emner

Mest læste

kommentarer

Peter Munk
Arbejd videre m ideen.

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling