pixel

Amagers store savanne får lokkemad til storbyborgere

Nye indgange, udkigsposter og bådebroer skal trække mange flere ud til oversete Naturpark Amager.

naturpark amager indgang asger jorns alle

Langs det vestlige Amager ligger hovedstadens største sammenhængende landskab og formår på samme tid at være Danmarks mest besøgte naturpark og stadig relativt ukendt for mange københavnere.

Nu skal en håndfuld nye hovedindgange og samlingspunkter i naturen være med til at få mange flere til at opdage, opleve og anvende den særlige københavnske savanne med de åbne vidder lige op ad storbyen. 

Omkring en million gange om året bevæger en lokal sig ind i Naturpark Amager – fællesbetegnelsen for de 35 kvadratkilometer fra nord til syd udgjort af Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Dragør Sydstrand. Målet er, at besøgstallet fordobles over det kommende årti i området, der er tre gange større end Dyrehaven og dækker mere end en tredjedel af Amager.

Tag en tur til den københavnske savanne med fotoserien: Vestamagers forunderlige verden

De tre nye, letgenkendelige hovedindgange placeres alle langs Ørestad tæt på metrostationerne for at skabe en mere direkte overgang fra byen og ud i naturparken: Én helt i nord ved DR Byen og to mod syd ved henholdsvis Asger Jorns Allé og ved det eksisterende Naturcenter for enden af Ørestad. Indgangene får faciliteter til naturformidling, der skal give besøgende overblik og inspiration til at søge længere ud på de amagerkanske stepper.

Fire steder langs kysten placeres de nye såkaldte blå støttepunkter, der skal fungere som samlingssteder for friluftsoplevelser og vandaktiviteter. Med bådebroer og overdækkede arealer (og toiletter, ikke at forglemme) skabes muligheder for blandt andet kajak, fiskeri og badning.

Nænsomme pejlemærker

Indgangene og samlingsstederne bliver nogle tydelige og markante pejlemærker, som viser vej ind i eller ud fra Naturpark Amager. Men samtidig må de nye bygninger og anlæg ikke løbe med opmærksomheden. De skal nænsomt smelte ind i landskabet og respektere og fastholde grænsen mellem natur og storby, mens de inviterer flere lystfiskere, løbeentusiaster og børnefamilier til at træde ud i det fredede og beskyttede terræn.

Til opgaven har partnerskabet bag Naturpark Amager udvalgt et arkitektteam bestående af Møller & Grønborg med ADEPT, SNC-Lavalin Atkins og BARK Rådgivning.

Naturpark Amager, der siden 2012 er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og By & Havn, lægger selv 37 mio. kroner i projektet. Desuden støtter Nordea-fonden med 55 mio. kroner og Friluftsrådet med 5 mio. kroner.

De nye hovedindgange og faciliteter forventes at dukke op i løbet af 2021, hvis de godkendes af alle de nødvendige myndigheder.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • København
Magasinet KBH tester naturen på byens nyåbnede storbysavanne i metroafstand.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.