pixel

Kraftværk pakket ind i skovtur

Københavnerne skal have endnu et spektakulært kraftværk forklædt som udflugtsmål og udsigtspunkt.

amagerværket bio4 detail

Det er ved at blive en selvfølge i hovedstadsområdet, at et kraftværk ikke bare er et kraftværk i grå beton med en høj skorsten på toppen. Nu vil Amagerværket også være med på noderne, gemmes væk bag et iøjnefaldende ydre og have dig til at bestige sig.

Roskilde har med Energitårnet pakket sit varmeværk ind i en gigantisk lysinstallation til glæde for de forbipasserende på motorvejen. Om et par år skal københavnerne så kunne stå på ski fra toppen af Amager Bakke, den nye Amagerforbrændingen, der under sin spektakulære skal skaber energi af byens skrald. Og det er få meter derfra, stadig på Kraftværksvej bag Refshaleøen, at den fjernvarmeproducerende nabo Amagerværket altså ikke vil stå i skyggen af den kunstige skibakke.

BIO4 kalder Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) den kommende 200 meter lange og over 40 meter høje kraftværksblok, der indvendigt skal omstille Amagerværket fra brug af kul til mere bæredygtig biomasse i form af træflis. Og udvendigt tager kampen op om at blive et af københavnernes foretrukne udflugtsmål.

Fyr facaden af

Træflisen i ovnene er et overskudsprodukt fra skovbrug, og det har inspireret Gottlieb Paludan Architects til det arkitektoniske skovtema, hvor hundredvis af ophængte træstammer omslutter hele den enorme facade.

Kort
BIO4

En udvendig trappe langs med bygningen vil føre de besøgende ind bag stammeskoven, forbi kig ind til energiproduktionen i værkets indre, og helt op til en træbeplantet platform på toppen med udsigt over hele byen – og pisterne lige ovre på Amager Bakke.

Stammerne formodes at have en levetid på mere end 30 år og kommer med den detalje, at man løbende kan kværne udtjente stammer fra facaden og lade dem indgå i værkets varmeproduktion.

Til at krone værket bliver toppen af den store kedelbygning belagt med gyldne materialer, som skal fange lyset og skabe en ny skinnende kuppel på Københavns skyline. Ud over udsigten, vil besøgende deroppe blive belønnet for trappe-bestigningen med et informationscenter, der fortæller mere om skoven, bæredygtigt energiforbrug og omstillingen til grøn(nere) energi.

HOFOR planlægger, at Projekt BIO4 skal stå færdig i 2020.

Fakta

BIO4

En nybygning til Amagerværket, der leverer fjernvarme til over 500.000 borgere i Hovedstaden.

Tegnet af Gotlieb Paludan Architects med Møller & Grønborg som landskabsarkitekter.

Bygges af HOFOR, som forventer at BIO4 står færdig i 2020.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling