pixel

Årets smukkeste nye københavnere

Genbrugt krematorium og underjordisk hovedsæde er blandt de nye bygninger, Kommunen selv er vildest med.

kbh magasin

Fakta

Københavns Kommunes Bygningspræmiering

Siden 1902 har Københavns Kommune uddelt priser til særligt skønt byggeri eller særligt gode byrum, der er kommet til byen i løbet af året.

I 2012 følger der 10.000 kroner og et diplom med æren, både til arkitekter og bygherrer på projekterne.

I tilfælde af, at kommunen selv står bag byggeriet, nøjes den dog med at give sig selv et diplom.

Endnu et år med nye bygninger og byudvikling er så småt ved at gå på hæld i København, og traditionen tro gør kommunen selv status over alt det nytilkomne med sin bygningspræmiering.

Hæderen er i mere end et århundrede blevet uddelt til årets gode og smukke byggerier i Københavns Kommune, og at dømme efter de fem udvalgte i 2012, er kommunen særdeles godt tilfreds med sin egen indsats i årets løb.

Prismodtagerne i 2012 er:

Ørestad Skole

Arkitekt: KHR ArkitekterLandskab: Bisgaard LandskabsarkitekterBygherre: Københavns Kommune

Ørestads nye folkeskole (med folkebibliotek nederst) er udformet med inspiration fra den toscanske middelalderlandsby Barga. Kommunen har selv bygget den og prisbelønner med begrundelsen: "Svære vilkår skaber ofte kreative løsninger, og det er tilfældet her, hvor hver detalje er gennemtænkt og løst."

Du kan her på magKBH se meget mere om Ørestad Skole og om det døgnåbne Ørestad Bibliotek.oerestad_skole_3_.jpg

Center for Renhold

Arkitekt: KBP.EUBygherre: Københavns Kommune

Det nye hovedsæde for byens gadefejere er bygget ned i Hauser Plads, med glasvægge og en form, der minder lidt om en berømt designvase. Kommunen har igen betalt og hædrer sig selv for "et effektfuldt og innovativt projekt".

Du kan her på magKBH se meget mere om Center for Renhold.center_for_renhold_2.jpg

Center for Kræft og Sundhed

Arkitekt: Nord ArchitectsBygherre: Københavns Kommune

Den kindtandsformede bygning på Nørre Allé fungerer som dagscenter for kræftpatienter og pårørende, og er skabt efter imødekommende principper om helende arkitektur. "Selvom det er en lille bygning, markerer den ved sin udformning et vigtigt hjørne i byen," lyder rosen fra kommunen til arkitekterne (og sig selv som bygherre).

Du kan her på magKBH se meget mere om Center for Kræft og Sundhed.centerforkraeftogsundhed.jpg

Grøndals Vænge

Arkitekt: ONV ArkitekterBygherre: Boligselskabet AKB København

Rækkehusbebyggelsen i Bispebjerg er et eksempel på det nye koncept AlmenBolig+, hvor lejerne selv hjælper til med vedligeholdelse og snerydning, for at holde lejen nede. Ikke to rækker eller stræder er helt ens i Grøndals Vænge, der får skudsmålet: "en usædvanlig vellykket udformning".groendalsvaenge.jpg

Dansekapellet

Arkitekt: DomusIngeniør: WissenbergBygherre: Københavns Kommune

På toppen af Bispebjerg Bakke er et nedlagt kapel og krematorium ombygget til byens nye danse- og bevægelseshus. Københavns Kommune scorer den fjerde ud af fem af sine egne bygningspræmieringer i 2012 for "en udfordrende opgave, som er løst forbilledligt – en rigtig københavnerfortælling".

Du kan her på magKBH se meget mere om Dansekapellet.dansekapellet_1.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling