pixel

Prose before hoes i Møllegade

Boghandel: Nørrebros litteraturgades lille nye aktivist pusher danske bøger på engelsk.

kbh magasin

Fakta

ark books

Møllegade 10, Kbh N

Man-fre: 14-19
Lørdag: 12-18
Søndag: 14-17

Se mere på arkbooks.dk

Det er ingen hemmelighed, at dansk er et besværligt sprog at lære, og måske også overflødigt. Men når alle kollegerne snakker om den nye Helle Helle-roman over frokosten, kan det være svært at følge med, hvis man ikke er indfødt.

Nu skal Københavns turister og expats med danskbesvær lokkes væk fra amazon.com og til Nørrebro: Den nyåbnede boghandel ark books i Møllegade sælger nemlig kun litteratur på engelsk, oversat fra dansk (eller andre sprog).

Fire unge litteraturstuderende kvinder har åbnet non-profit-forretningen med aprils komme, og ti procent af den totale beholdning er allerede solgt i den første uge. Ikke mindst udlændinge fra lokalområdet har påskønnet muligheden for at lære den danske litteraturskat at kende, fortæller gruppen af nystartede boghandlere.

Og nej, hylderne er ikke fyldt med H. C. Andersen og Søren Kierkegaard – du kan også få fingrene i Piet Heins universelle grooks og engelske oversættelser af blandt andre Jakob Ejersbo, Inger Christensen og Svend Aage Madsen.

140409_magkbh_ark_books_bentl_04_.jpg140409_magkbh_ark_books_bentl_10_.jpg

Trangt, men tiltrængt

Successen tyder på, at butikken udfylder et væsentligt hul. Og selvom ark books er lille målt i kvadratmeter, er det ikke en lukket fest:

»Den vigtigste forskel er, at det er en boghandel for folk og af folk, der rent faktisk elsker bøger – modsat Arnold Busck for eksempel, som mere er et supermarked,« siger Johannes Bech Dalsgaard, der er frivillig i butikken.

Du kommer til at lede forgæves efter døren til baglokalet eller den slags luksusfaciliteter, der involverer rindende vand. Ark books er faktisk bare en lille kube med bøger, og her får du præcis, hvad du ser.

Forretningen er indrettet i en do-it-yourself-ånd, og man spotter et par vintageindslag fra gemmerne, som den brune, vejrbidte lædersofa og trappestigen, der nu er en bogreol.

140409_magkbh_ark_books_bentl_01_.jpg140409_magkbh_ark_books_bentl_09_.jpg

Bøger og blå glasur

Det undseelige rum holdes let og lyst med et særligt ark books-møblement designet af en ven af slænget, Johan Lund Pedersen. De fritsvævende hylder, skamlerne og disken er alle udført i lys finer med pastelblå overflade, og de minimalistiske loftlamper med store, nøgne pærer har også et diskret træornament.

I et hjørne står en retro skrivemaskine i samme himmelblå glasur, og så er der selvfølgelig bøgerne – de er påfaldende smukke alle sammen, og man kunne mistænke ark books for at dømme bøger på deres omslag. Eller hvad?

»Det er altså tilfældigt, at møblerne matcher de her bogforsider!« forsikrer Ariane Veiergang, en af initiativtagerne, da hun ser nærmere på hylderne.

Faktisk er kriteriet simpelt: Her sælges yndlingsbøger fra hele verden udvalgt af bogaktivisterne og deres omgangskreds. Brugte udgaver sælges som pre-loved books, og der er i det hele taget megen kærlighed i luften. Flokken deler den gerne med nysgerrige – med eller uden danskkundskaber, og også hvis man ikke er langt inde i verdenslitteraturen i forvejen:

»Så skal man bare komme herned, så får man noget at vide!« siger Maria Dønvang begejstret – hun er en anden af kvinderne bag butikken.

140409_magkbh_ark_books_bentl_06_.jpg140409_magkbh_ark_books_bentl_08_.jpg

Møllegades litterære slæng

I hjørnet står friske blomster og Nescafé til fri afbenyttelse. Det er ikke mange af gangen, der kan være i det lille lokale, men ark books vil alligevel gerne have, du bliver lidt længere. Kaffevandet er venligst udlånt af gadens andre litterære foretagender, der blandt andet tæller LiteraturHaus og Møllegades Boghandel.

Det slæng er ark books en del af, og de gør sig også som event-magere, for eksempel i en tour des chambres i bus til oplæsninger i forskellige boghandler. Der er meget både på tegnebrættet og tapetet, og her sætter væggene ingen grænser:

»Vi holder det i LiteraturHaus, når vi tænker, at vi har brug for pladsen. Det skal jo ikke være så eksklusivt, at man skal komme en time før, hvis man skal have en plads,« forklarer Maria Dønvang.

140409_magkbh_ark_books_bentl_07_.jpg140409_magkbh_ark_books_bentl_12_.jpg

Prose before hoes

Hvis man lader sig rive med af den hyggelige stemning og hiver flere bøger ned af hylden end favnen kan rumme, så er det heldigt, at ark books også har produceret en funky mulepose, som du får med for en halvtredser. ”Prose before hoes,” står der på den – det vidner måske om gruppens prioriteter?

»Det er ligesom talemåden bros before hoes!« forklarer initiativtager Maya Zachariassen pædagogisk.

»Det stod på vores meget lange liste over navneforslag til boghandlen, men vi tænkte alligevel: Vi printer det bare på en pose,« røber Maria Dønvang.

prose_hoes.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

Industri og erhverv rykker ud af Valby, og flere nye boligområder ser dagens lys. Særligt Valby Syd bliver forandret i de kommende år.

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling